Innlegg i Fædrelandsvennen 3/12 14.
Det europeiske sosialdemokratiet opplever en dyptpløyende krise etter å ha støttet en nyliberal politikk med kutt i de offentlige budsjettene og uthuling av de faglige rettighetene. Sosialdemokratiet ligger med brukket rygg i Sør-Europa der fattigdom og arbeidsledighet har spredd seg som en farsott. Velgerne har gått i passivitet eller støttet alternativer til venstre eller høyre.
I 1999 offentliggjorde de engelske og tysk sosialdemokratiske partiene et felles manifest «Den tredje veien» / «Det nye sentrum» som tok farvel med de grunnleggende elementene i venstresidens tankegods.De nye ideene var skattelette, oppmyking av arbeidslivet og slanking av velferdsstaten.
I Storbritannia var det Tony Blair og New Labour som i praksis videreført mye av det Thatcher hadde stått for. I Tyskland gjennomførte Gerhard Schröder Hartz-reformene som har ført til et mer todelt arbeidsliv. I dag tilbringer det engang så stolte sosialdemokratiske partiet en skyggetilværelse i regjeringskoalisjon med Merkel.
Sosialdemokratene har støttet EUs økonomiske poltikk som har undergravd velferdsstatene. Dessuten har de ivret for USAs og NATOs mislykkede krigføring i land som Afghanistan, Irak og Libya.
Det er sosialdemokratiske statsministre i Danmark og Sverige, men dette var likevel etter elendige valg. I Danmark fører Helle Thorning-Schmidt rein høyrepolitikk, mens lite tyder på at Sveriges nye statsminister Stefan Löfven vil bryte med nyliberalismen etter åtte års borgerlig vanstyre.
I Frankrike er president François Hollande på bunn på alle målinger fordi han aldri har innfridd valgløftene. I Storbritannia blir opposisjonspartiet Labour store indre problemer og utkonkurreres av høyrepopulistiske UKIP.
Til venstre for sosialdemokratiet er det vokst fram antikapitalistiske partier som Podemos i Spania og Syriza i Hellas som nå begge er størst på meningsmålingene. Rødts søsterparti i Danmark, Enhedslisten, har hatt betydelig framgang med 12 representanter i Folketinget og 20% av stemmene i lokalvalget i København.
Den vestlige kapitalismen er inn i sin verste krise siden 1930-tallet, og sosialdemokratiet har vist at det ikke er i stand til å ha en politikk som kan skape troverdig svar på hvordan krisa skal løses. Håpet ligger i å skape en brei global antikapitalistisk bevegelse av partier, miljøorganisasjoner, fagforeninger og enkeltpersoner som kan bremse og stoppe det rådende systemets kappløp mot katastrofen.
Én kommentar til «Sosialdemokratiet i krise»
Det er stengt for kommentarer.