Sosialdemokratiet i krise

Innlegg i Fædrelandsvennen 3/12 14.

Det europeiske sosialdemokratiet opplever en dyptpløyende krise etter å ha støttet en nyliberal politikk med kutt i de offentlige budsjettene og uthuling av de faglige rettighetene. Sosialdemokratiet ligger med brukket rygg i Sør-Europa der fattigdom og arbeidsledighet har spredd seg som en farsott.  Velgerne har gått i passivitet eller støttet alternativer til venstre eller høyre.

I 1999 offentliggjorde de engelske og tysk sosialdemokratiske partiene et felles manifest «Den tredje veien» / «Det nye sentrum» som tok farvel med de grunnleggende elementene i venstresidens tankegods.De nye ideene var skattelette, oppmyking av arbeidslivet og slanking av velferdsstaten.

I Storbritannia var det Tony Blair og New Labour som i praksis videreført mye av det Thatcher hadde stått for.  I Tyskland gjennomførte Gerhard Schröder Hartz-reformene som har ført til et mer todelt arbeidsliv. I dag tilbringer det engang så stolte sosialdemokratiske partiet en skyggetilværelse i regjeringskoalisjon med Merkel.

Sosialdemokratene har støttet EUs økonomiske poltikk som har undergravd velferdsstatene.  Dessuten har de ivret for USAs og NATOs mislykkede krigføring i land som Afghanistan, Irak og Libya.

Det er sosialdemokratiske statsministre i Danmark og Sverige, men dette var likevel etter elendige valg. I Danmark fører Helle Thorning-Schmidt rein høyrepolitikk, mens lite tyder på at Sveriges nye statsminister Stefan Löfven vil bryte med nyliberalismen etter åtte års borgerlig vanstyre.

I Frankrike er president François Hollande på bunn på alle målinger fordi han aldri har innfridd valgløftene. I Storbritannia blir opposisjonspartiet Labour store indre problemer og utkonkurreres av høyrepopulistiske UKIP.

Til venstre for sosialdemokratiet er det vokst fram antikapitalistiske partier som Podemos i Spania og Syriza i Hellas som nå begge er størst på meningsmålingene. Rødts søsterparti i Danmark, Enhedslisten, har hatt betydelig framgang med 12 representanter i Folketinget og 20% av stemmene i lokalvalget i København.

Den vestlige kapitalismen er inn i sin verste krise siden 1930-tallet, og sosialdemokratiet har vist at det ikke er i stand til å ha en politikk som kan skape troverdig svar på hvordan krisa skal løses. Håpet ligger i å skape en brei global antikapitalistisk bevegelse av partier, miljøorganisasjoner, fagforeninger og enkeltpersoner som kan bremse og stoppe det rådende systemets kappløp mot katastrofen.

 

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

Én kommentar til «Sosialdemokratiet i krise»

Det er stengt for kommentarer.