Skal USA sende våpen til den ukrainske hæren? Dette blir avgjørende for om konflikten i Ukraina ytterligere eskalerer og kommer ut av kontroll med de katastrofale følgene det kan få.
President Obama er i tilsynelatende i tvil. Men sterke krefter i USA arbeider for våpenstøtte, og de er på offensiven. Her er noen eksempler:
- NATOs øverste militære sjef, amerikaneren Philip Breedlove, vil ikke utelukke et militært alternativ i konflikten i Ukraina.
- NRK meldte i dag (10/2) at Forsvarskomiteen i Washington arbeider med et lovforslag som skal gi grønt lys til våpenhjelp. Det vil uten tvil få et flertall med seg i Kongressen.
- Obamas påtroppende forsvarsminister Ashton Carter støtter våpenhjelp. (Ikke merkelig. Han gikk for sju år siden gikk inn for å bombe våpenlagre i Nord-Korea)
- Både blant republikanerne (John McCain) og demokratene (Hillary Clinton) er det ledende politikere som er hauker og krigshissere.
Tysklands forbundskansler Angela Merkel, Frankrikes nåværende president Francois Hollande og forrige president Nicolas Sarkozy advarer mot krigsfaren. Sovjetunionens siste president, Gorbatsjov, er svært kritisk til Putins styre, men anklager USA for å ha dratt oss inni «en ny kald krig». Om USAs og EUs politikk spør han: «Har de gått fra vettet?»
«Ukraine Freedom Support Act» passerte Kongressen 11/12 2014 (som er en konkretisering av H. Res. 758, vedtatt 4/12). Loven betyr at USA vil gi Ukraina omfattende støtte med våpen og annet militærutstyr og at amerikanske militære “rådgivere” vil bidra til trening av Ukrainas militære styrker. Loven vil også bety en opptrapping av den økonomiske krigføringa mot Russland. USA skal aktivt arbeide for regimeskifte i Russland innen 2018 ved å støtte indre opposisjon og opprør mot Putin.
Det er uansett analyse av utviklingen i Ukraina det siste året, helt åpenbart at det er de militaristiske kretsene i landet som dominerer; de som ønsker en åpen konfrontasjon med separatistene og Russland. Statsminister Jatsenjuk er en høyreorientert ultranasjonalist som på egne nettsider i sommer betegnet russerne i Øst-Ukraina som «undermennesker» I et intervju med tysk TV sa han følgende om Den røde armes framrykking mot Hitlers soldater: «Vi husker alle den sovjetiske innmarsjen i Ukraina og Tyskland for mer enn seksti år siden.» (Der Spiegel 8/1).
Vi risikerer at to atommakter står overfor hverandre i konflikten i Ukraina. Husk hva Øverland skrev i 1937:«Du må ikke sove».
Innlegg i Fædrelandsvennen 19/2
Se også innlegget NATO og Ukraina fra 10/1