Megabanker må betale store erstatninger til Epsteins ofre

USAs største bank JPMorgan Chase har i et forlik 26. juni godtatt å betale ofrene for pedofile Jeffery Epsteins 290 millioner dollar i erstatning. Erstatningen skal gå til anonyme kvinner som som ble misbrukt av Epstein og hans venner. Den største amerikanske banken lukket øynene for den avdøde finansmannens menneskehandel. Godkjenningen ble gitt av amerikanske distriktsdommer Jed Rakoff under en høring i føderal rett i Manhattan.

Avtalen vil kompensere Epsteins ofre, men ikke fullt ut gjøre opp for de overgrepene de har blitt utsatt for. JPMorgan var Epsteins bankforbindelse fra 1998 til 2013, da banken avsluttet kontoene hans. Ofrene hevder at JPMorgan overså advarsler om Epsteins overgrep og opprettholdt kontakt med ham lenge etter at han formelt forlot banken.

JPMorgan ble saksøkt for å ha bidratt til Epsteins menneskehandel med barn i over et tiår ved å gi ham millioner av dollar i kontanter fra kontoene hans, noen ganger så mye som 40 000 til 80 000 dollar i måneden, for å betale ofre og medvirkende. Banken unnlater å rapportere mistenkelige transaksjoner (SARs) som den er lovpålagt å rapportere til Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN). Epsteins gjensidige avtale med banken inkluderte at han henviste verdifulle forretningsavtaler og kunder til JPMorgan Chase. JPMorgan har uttalt at enhver tilknytning til Epstein “var en feil, og vi beklager det.”

Nettstedet Wall Street on Parade melder imidlertid at  advokatene for de anonyme ofrene ber om 87 millioner dollar i juridiske honorarer fra det totale forliket på 290 millioner dollar, i tillegg til 2,5 millioner dollar i utgifter. Ofrene derimot er ikke garantert noen betaling, men må sende inn et dokument før de får vite om de vil få en eneste dollar.

Deutsche Bank avtalte i mai til å betale 75 millioner dollar til Epsteins ofre i erstatning. De overtok som Epsteins bankforbindelse  i perioden 2013 til 2018. Det dreier seg om over 125 kvinner.

Epstein ble funnet død i fengselscella i august 2019, angivelig etter et selvmord. Hans samarbeidspartner og kjæreste gjennom mange år, Ghislaine Maxwell, ble i 2021 dømt til 20 års fengsel for menneskehandel med unge kvinner som ble utsatt for overgrep av Epstein.

JPMorgan står også overfor et søksmål fra Jomfruøyene i USA, der finansmannen eide to øyer. Den rettssaken er planlagt å starte den 23. oktober.

foto: Wikimedia Commens

Se også:

Megabanker anklages for å ha profitert på Epsteins sexhandel med barn

 

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.