Lurte godtroende eldre til å investere i Haugen Senter på Tangvall

Først publisert i Argument Agder. Illustrasjon: T. Vestaas

Ved et veikryss på Tangvall i Søgne lå «Haugen–Senter AS», (fra 2020 «Tangvall Torg AS» ), en eiendom som inneholder en klynge butikker, kontorer og en parkeringsplass. Dette bygget ble blitt brukt som spekulasjonsobjekt av grådige finansfolk som har lurt en rekke eldre mennesker til å investere sparepengene sine i håpløse eiendomsprosjekter. Nå har Oslo politidistrikt tatt ut tiltale mot to av bakmennene.

Meglerfirmaet Indigo Finans fikk godtroende eldre til å investere 300 millioner av sparepengene sine i håpløse eiendomsprosjekter. Selskapet ble opprettet i 2008. Det fikk aldri konsesjon fra Finanstilsynet til å drive slik virksomhet. Stifteren, Thor Stian Kennedy Nordmann. døde i 2018. NN var daglig leder og NN styreleder i meglerfirmaet. De er nå tiltalt for grovt bedrageri og en rekke brudd på verdipapirloven. De ble frikjent i bedragerisaken i Oslo tingrett i juni 2022.

Meglerfirmaet tjente store penger på å spekulere i overprisede eiendommer, blant annet Haugen Senter på Tangvall. En kvinnelig pensjonist investerte over fem millioner kroner i denne eiendommen. Hun ble likevel ikke aksjonær i selskapet, men i et såkalt indre selskap som Indigo Finans hadde full kontroll over. Dagens Næringsliv skrev om dette i en lang reportasje i 2018.

Avisen skriver også om den pensjonerte skolelæreren Kåre Gudmundseth som var 92 år da han ble kontaktet av Indigo Finans. Han var et nøysomt menneske og hadde lagt opp penger i banken. «Kåre var svært svekket på slutten. Om ikke dette tok livet av ham, er jeg sikker på at det reduserte livskvaliteten hans betydelig mot slutten», sier en venn til DN.

Gudmundseth døde noen måneder etter at han overførte 1,2 millioner kroner. «Kåre hadde reservert seg mot telefonsalg, men de ringte ham likevel. Han ble bedt om å komme i flere møter, fire eller fem. Han ble groomet og presset, slik jeg ser det. Det siste møtet varte i halvannen time, og til slutt skrev han under på papirene», forteller vennen. «Han var svekket, det er helt sikkert. Han må ha hatt nedsatt dømmekraft og motstandskraft».

Selgerne, de såkalte «finansmeglerne», var unge menn uten utdanning og erfaring som helt uten sosiale skrupler lokket eldre i møter, i flotte lokaler, der de ble overtalt til å investere i håpløse eiendomsprosjekter.

DN skriver detaljert om hvordan Haugen Senter ble delt opp, slik at kjøpesenteret, parkeringen og taket på kjøpesenteret var i ulike selskaper. På taket skulle det bygges leiligheter i flere etasjer, hevdet meglerfirmaet. Men Søgne kommune fikk aldri noen søknad om dette. Investorenes penger forsvant i et svart hull.

På toppen av Haugen Senter skulle det bygges flere etasjer med leiligheter påstod svindlerne, og lurte godtroende eldre til å bruke sparepengene sine. Foto: Argument Agder

Allerede i 2012 undersøkte Finanstilsynet virksomheten til Thor Stian Kennedy Normann og firmaet hans, Indigo Finans. Men først i 2017 fant de det for godt å sette ned foten for Indigo Finans’ virksomhet.

De samme eiendommene som tidligere ble solgt av Indigo Finans, dukket etter hvert opp i nye selskaper, med andre navn, hvor de ble presentert som attraktive investeringsobjekter for nye investorer. Indigo Finans er bare et eksempel på selskaper som drev jakt på «The Golden Oldies», som DN avslørte i sin serie. Eldre med oppsparte midler, som bekymret seg for den mikroskopiske innskuddsrenten, spisset ørene når en telefonselger ringte og lokket med et investeringstilbud som ga løfter om høy avkastning, med lav risiko.

Parallelt med den etablerte finansbransjen vokste det i Oslo fram en hel industri av såkalte «meglere» som levde av å ringe hjem til pensjonister og lokke dem til «investeringsmøter» i fancy kontorlokaler på Aker Brygge eller i Bjørvikas Barcode.

Smutthull i EU/EØS – reglene utnyttes av svindlere

EU/EØS-reglene lager et smutthull for denne typen kynisk virksomhet. Enhver med konsesjon i et annet EU-land kan utnevne agenter i Norge. Finanstilsynet kan verken komme med sanksjoner mot agenten, eller trekke tilbake konsesjonen til det utenlandske foretaket som har en agent i Norge, skriver DN 13/6 – 18.

Indigo Finans hadde vært agent for svenske Oak Capital, Altraplan i Luxembourg og Jool Capital Partner i Sverige, og shoppet konsesjoner i utlandet i 4-5 år, siden Finanstilsynet først oppdaget kritikkverdig virksomhet hos firmaet. Dermed kunne skandaleselskapet fortsette i mange år med å svindle eldre før de ble stoppet.

PS: Haugen Senter fikk i fjor lokale eiere og ble omdøpt til Tangvall Torg AS. Disse eierne har ingenting med den overnevnte svindelsaken å gjøre.

Les også:

Svindelen av pensjonistenes sparepenger kan fortsette som før

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 71 år, marxist, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Jeg sitter også i redaksjonen for nettmagasinet Argument Agder. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

Én kommentar til «Lurte godtroende eldre til å investere i Haugen Senter på Tangvall»

Det er stengt for kommentarer.