Foto: President Yoon og generalsekretær Stoltenberg med militær avtale, signert 11. juli 24. Fra NATOs hjemmeside
De to siste årene har den sør-koreanske presidenten Yoon Suk-yeol vært NATOs fremste mann i Sør – Korea. Han skulle forsvare «sikkerhet» og «felles verdier» med NATO og utvide det militære samarbeidet. For noen dager siden viste han sitt demokratiske sinnelag ved å forsøke seg på et militærkupp.
Yoon har vært president i Sør –Korea siden mai 2022 og har har hatt en rekke møter med president Biden og generalsekretær Jens Stoltenberg om å styrke det militære samarbeidet mellom Sør – Korea og NATO.
President Yoon deltok på på NATO-møte i Washington som ble avholdt 9. til 11. juli 2024.. Møtet skulle markere at NATOs er 75 år. Til stede var også statsminister Jonas Gahr Støre, utenriksminister Espen Barth Eide og forsvarsminister Bjørn Arild Gram.
Her ble det inngått en avtale mellom NATO og Sør-Korea om nærmer militært samarbeid som gjaldt felles regler når det gjelder flysikkerhet som skulle være første trinn i en videre utdyping av det militære samarbeidet.
Stoltenberg holdt en tale for president Yoon der han blant annet sa:
President Yoon, Velkommen til NATO-toppmøtet, det er flott å se deg igjen.
Det er en stor ære å ha deg her, for tredje gang Republikken Korea er til stede på NATO-toppmøtet. Dette demonstrerer hvor høyt verdsatt partner du er for vår allianse. Vi setter pris på det nære partnerskapet med ditt land, ikke minst fordi vår sikkerhet ikke er regional, den er global.
Stoltenberg viste til hvordan sikkerheten var truet av Russland og Nord-Korea.
Mislykket statskupp
Sent på kvelden 3/12 kunngjorde så president Yoon Suk-yeol innføringen av militær unntakstilstand i en overraskende tale på TV. I TV-talen anklagde han opposisjonspartiet Det demokratiske partiet, ledet av Lee Jae-myung, for å ha koblinger til Nord-Korea og for å undergrave staten. «Gjennom unntakstilstanden skal jeg gjenoppbygge Sør-Korea, som er i ferd med å falle ned i en avgrunn av nasjonal ødeleggelse» , sa Yoon i talen sin. Han ville legge ned forbud mot all politisk virksomhet, kontroll over media og utplassering av militære styrker for å håndheve dekretet.
Statskuppet var fullstendig mislykket, og nasjonalforsamlinga opphevet dekretet etter få timer. Henvisningene til den direkte trusselen fra Nord – Korea var oppdiktet, men var nok ment som et signal for å få støtte fra USA og NATO.
Har noen NATO-land egentlig fordømt statskuppet?
Lang tradisjon for militærstyre
Sør – Korea har en lang tradisjon med brutalt militærstyrer med støtte av USA. Nobelprisvinner i litteratur 2024 Han Kang tematiserer dette i flere av sine romaner. Massakrer på uskyldige mennesker ble utført av de væpnende styrkene i flere omganger, med klarsignal fra Washington.
USA har 28.000 soldater stasjonert i Sør-Korea.
Se også:
Én kommentar til «Kuppmakeren Yoon er NATOs mann i Sør -Korea»