– Ingen forskning til nå viser at digitalisering er til fordel for barn og unge

  • Mange barn klarer ikke lenger å holde konsentrasjonen oppe mer enn det en gullfisk klarer.
  • Data for alle i skolen øker de sosiale forskjellene.
  • På Taiwan må foreldre betale store bøter hvis de lar et barn under to år bruke en IPad eller smarttelefon.
  • Finske og svenske elever ble langt dårligere i matematikk og lesing etter storsatsing på digitalisering i skolen.

Dette er noen punkter som kommer fram i et intervju med  den franske nevrobiolog Michel Desmurget  i siste nummer av den danske Weekendavisen under overskriften “Dommedagsskærmen”. Han er den siste i rekka av mange hjerneforskere, psykologer og psykiatere som advarer om de fatale konsekvensene overdreven skjermbruk har for uferdige hjerners utvikling.

For hva skjer med menneskets hjerne når barn allerede i spedbarnsalder blir eksponert for alle typer digitale skjermer? Dette spørsmålet forholder ikke de digitale misjonærene seg til. Heidi Austlid i lobbyorganisasjonen IKT Norge sier f.eks. til Klassekampen 20/11 at «den digitale oppdragelsen må starte når barna går i bleie».

Et slikt utsagn vil være galskap om vi skal tro Michel Desmurget. Han er forskningsleder ved Center for kognitiv vitenskap ved Lyons nevrobiologiske hospital som er tilknytta INSERM (Det franske nasjonale instituttet for helse og medisinsk forskning). Han har også en lang forskerkarrière i USA bak seg. Han har nettopp utgitt boka «La fabrique du crétin digital – les dangers des écrans pour nos enfants» («Den digitale idiotfabrikken – skjermene som utgjør en fare for våre barn»). Boka er blitt en salgssuksess i Frankrike.

Desmurget sier til Weekendavisens journalist Aske Munck i Lyon:

 – Lavere intelligens, ringere sprogkundskaber, begrænset ordforråd, koncentrations­besvær, dårligere impulskontrol, mindre empati, søvnforstyrrelser, overvægt og en række andre sundhedsproblemer.

»Hvis de symptomer kunne sættes i forbindelse med en hvilken som helst virus, ville folk blive skrækslagne og sporenstregs kaste millioner i at finde en effektiv kur,« siger neurobiologen Michel Desmurget, da han har opsummeret den foruroligende salve af negative bivirkninger af børn og unges overdrevne brug af skærme – iPads, computere, tv og mobiltelefoner.

Han tilføjer som et lakonisk punktum:

»Men fordi det handler om skærmbrug, trækker folk på skuldrene og siger bare, at vi forskere ’nok overdriver voldsomt’, og at ’man ikke skal være så bange for fremskridtet’, selv om det betyder, at vores børn bliver fede, syge og dumme».

Han begrunner at det vil bli større sosiale forskjeller ved digitalisering på denne måten:

»Den bedste måde at få den sociale ulighed til at stige er ved at indføre informationsteknologi i skolen. Det er jo ellers altid blevet markedsført som det modsatte: en måde at skabe lighed på. Men de børn, der klarer sig bedst i den digitaliserede virkelighed, er dem, som kommer fra de mest ressourcestærke hjem, hvor man taler mest sammen, og hvor forældrene stadig læser for og bruger tid med deres børn,« forklarer Desmurget.

Intervjuet bør leses i sin helhet. Hans synspunkter samsvarer med innholdet i standardverket «Digital demens. Alt om hvordan digitale medier skader deg og barna dine» av den  tyske hjerneforskeren og psykoanalytiker Manfred Spitzer, skrevet allerede i 2012. Seinere har vitenskapsjournalist Bjørn Vassnes fulgt opp tråden i sin bok «Homo digitalis» i 2015. Vi får håpe Desmurgets bok blir oversatt med det første.

På denne bloggen har jeg skrevet en rekke artikler som har advart mot digitaliseringa av barnehage og skole. Her er lenker til noen av disse artiklene:

Digitalisering i skolen uten kontroll

Hvem tjener på digitaliseringa av skolen?

Trond Giske er dataindustriens mann

Teknologi eller lærere ?

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

4 kommentarer til «– Ingen forskning til nå viser at digitalisering er til fordel for barn og unge»

  1. Tankevekkende intervju. Jeg har lenge tenkt at den såkalte “digitale kompetansen” barn og ungdom liksom skal få av all databruken ikke stikker særlig dypt. De lærer stort sett å klikke på de knappene som er tilgjengelig på skjermen. Grunnleggende datakompetanse krever mer enn dette. Det bekreftes i intervjuet.

    1. Men ennå verre er at det skader barnets hjerne.
      »Vores samfund har forandret sig helt utrolig meget i de seneste årtier. Men den menneskelige hjerne har ikke udviklet sig grundlæggende i de seneste tusindvis af år. Og den er ganske enkelt ikke konstrueret til passivt at håndtere det sensoriske tæppebombardement, som den i dag bliver udsat for fra en helt tidlig alder. De voldsomme visuelle stimuli atrofierer nærmest hjernen på dét tidspunkt, hvor dens plasticitet er størst, og hvor den er bedst gearet til at lære, og når det vindue lukker sig, er det altså for sent,« forklarer en ivrigt gestikulerende Desmurget

Det er stengt for kommentarer.