Heksejakt på brasilianske lærere

Læreren Marcia Friggi (51) ble slått til blods av en 15-årig elev fordi han ikke likte hennes undervisning. Foto: Reprodução/Facebook

Brasils gamle elite har nå tatt tilbake presidentpalasset etter å ha tapt fire presidentvalg på rad for Arbeiderpartiet (PT) og venstresida. I kjølvannet av kuppet mot tidligere president Dilma Rousseff fra PT i fjor, er det satt i gang en antikommunistisk kampanje mot all opposisjon.

I spissen for denne heksejakta står bevegelsen Movimento Brasil Livres (MBL). De unge lederne har skapt en ny trend i brasiliansk politikk med sarkasme, utskjelling av politiske motstandere og voldelig retorikk. 12. april 2015 sa MBLs mest kjente leder, Kim Kataguiri: «Vi må ikke nøye oss med å blodtappe PT, vi må sette en kule i hodet på partiet».

Et utslag  av  heksejakta er forfølgelsen av  “marxistiske” lærere.

Det er journalist Anna Vigna som  skriver om dette i desembernummeret av Le Monde diplomatique.

Hun skriver:

I 2016 splittet brasilianske videregåendeelever opinionen da de okkuperte over 3000 skoler med krav om mer midler til skolevesenet. Elevene fikk støtte fra fagbevegelsen og venstrepartiene. var raskt ute med å kalle protestene et bevis på «infiltrasjon av marxistisk ideologi» i skolene, som senator Ronaldo Caiado formulerte det.

De selverklærte borgerorganisasjonene som protesterte mot Arbeiderpartiet (PT), som da satt med makten, og deres politiske representanter, gjenopplivet et lovforslag fra 2004 kalt «Skole uten partier». Forslaget som skal motvirke «misbruk av undervisningsfriheten», innebærer at hvert klasserom i Brasil skal utstyres med en plakat på 90 x 70 centimeter med «lærerens plikter» og at det skal opprettes et gratis telefonnummer hvor elever anonymt kan melde fra om lærere som forsøker å «indoktrinere» dem i politiske, religiøse eller seksuelle spørsmål.

Selv om høyesterett har slått fast at lovforslaget er i strid med grunnloven, ble det fremmet på nytt i Representantenes hus i Brasília og i åtte delstater og ti byer. Det har bare trådt i kraft ett sted, i Alagoas, på tross av statusen som grunnlovsstridig, likevel har flere lærere blitt sanksjonert av sine overordnede – når foreldrene eller elevene ikke har «angitt» dem til konservative aktivister.

En av lederskikkelsene i MBL, bystyremedlem i São Paulo Fernando Holiday, er ledende i å drive opp hetsen mot lærere. Han ønsker ikke bare å kontrollere lærerne, men han dikter også opp marxistiske lærere for å framprovosere en potensielt farlig heksejakt.

21. august i år  ble læreren Marcia Friggi i Indaial i delstaten Santa Catarina banket opp av en av elevene sine. Det blodige ansiktet hennes sjokkerte landet. Men på sosiale medier mente noen at «eleven ikke slo raddisen hardt nok».

Mye står på spill

Angrepet på lærerne må  vi se på bakgrunn av den aktuelle situasjonen i Brasil:

I 2016 ble presidenten i Brasil,  Dilma Rousseff fra Arbeiderpartiet, kasta ut av presidentpalasset etter en omstridt riksrettssak. Hun ble erstatta med  Michel Temer som også er sikta for korrupsjon. Noam Chomsky har kalt det hele «tjuvenes kupp».

Temer står for massive privatiseringer, kutt i offentlige budsjetter, oppmyking av arbeidsloven, pensjonsreform (som vil frata en stor del av befolkningen pensjonen) og innsnevring av definisjonen av slavearbeid, noe som fortsatt er vanlig i landet.

I mai, et år etter kuppet, var det omfattende demonstrasjoner over hele Brasil under parolen: ” Ut med Temer. Valg nå”

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

3 kommentarer til «Heksejakt på brasilianske lærere»

Det er stengt for kommentarer.