Grekernes problem?

Euro

 

Fædrelandsvennen skriver 20/7 i sin leder at det til syvende og sist er det grekerne selv som må løse den greske krisen.

Men dette har ikke grekerne noen mulighet til. Grekerne har i år i to valg protestert mot fem års økonomiske nedskjæringer som har vært katastrofale. Gjeld, sosial nød og arbeidsledighet er verre enn før. Grekerne tvinges til å svelge samme medisin, påtvunget av den såkalte Troikaen som består av EU, Pengefondet og Den europeiske sentralbanken.

Hellas, «demokratiets vugge» , er blitt et lydrike under EU og Tyskland. Mediene snakker om «redningspakker», men bare 8% av disse pengene har nådd grekerne. Resten har forsvunnet umiddelbart ut av landet, til kreditorene, det vil si i hovedsak tyske og franske private banker.

Den nye avtalen mellom EU og Hellas innebærer blant annet at det greske parlamentet må  begrense mulighetene for kollektive lønnsforhandlinger, begrense streikeretten, kutte i pensjonene, privatisere strømforsyning, havner, flyplasser og tog- og oljeselskaper for til sammen 50 milliarder euro.

Den avgåtte greske finansministeren, Yanus Varoufakis, skriver om situasjonen:

I 1967 var det tanks fremmede makter brukte mot det greske demokratiet…… I 2015 var det et annet kupp som ble gjennomført av fremmede makter, men i stedet for tanks, brukte de denne gangen banker.

Voroufakis sikter her til  NATOs militærkupp i Hellas i 1967.

Det er Tysklands mektige finansminister Wolfgang Schäuble som har gått i spissen for å tvinge Hellas i kne, med støtte av Europas konservative og sosialdemokratiske partier, inklusiv det norske Arbeiderpartiet. Det er et eget fond som skal lede privatiseringen av de offentlige eiendommene. Dette fondet er et datterselskap av det tyske statlige fondet KwD – og sjefen er Schäuble.  Hans stedfortreder er leder for det tyske sosialdemokratiet: Sigmar Gabriel. (Gabriel er også Tysklands nærings- og energiminister).

Ofte framstilles det som om krisa i Hellas er uttrykk for euroens krise. Og euroen har uten tvil forsterket problemet. Men den grunnleggende årsaken er den enorme kapitalopphopninga på få hender på global basis. Dypest sett er det altså kapitalismens krise.

Det er kanskje også på tide at Fædrelandsvennen  innser at EU styres av totalitære markedsliberalister.

Kilder:

https://en.wikipedia.org/wiki/KfW

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/07/13/schaeuble-will-griechen-volksvermoegen-in-fonds-verschieben-dessen-chef-er-selbst-ist/

Se også den svært gode tyske dokumentarfilmen: Europas syke økonomi.

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

Én kommentar til «Grekernes problem?»

Det er stengt for kommentarer.