Green Mountains israelske eiere støtter okkupasjon og folkemord

Green Mountain er et av Norges største datalagringsselskap. De eies i sin helhet av det store israelske eiendomsselskapet Azrieli. På sine nettsider uttrykker Azrieli sin støtte til krigen på Gaza med slagordene: «One heart, one nation. United we stand». (se skjermdump). Azrieli har også store investeringer på den okkuperte Vestbredden.

Nederst på bildet står et tidsur som teller hvor mange dager, timer, minutter og sekunder gislene er holdt fanget av Hamas. Under tidsuret står det: “Bring them back now”. De over 35 000 drepte palestinerne står det ingenting om.

Azriels investeringer på Vestbredden

Danwatch er et anerkjent dansk nettsted for undersøkende journalistikk. De fører oversikt over virksomheter med aktiviteter i eller omkring ulovlige israelske bosettinger.

Om Azrielis ulovlige investeringer på den okkuperte Vestbredden, skriver Danwatsh følgende:

«Azrieli Group er et israelsk ejendomsinvesteringsselskab, der står bag en række af Israels største kontorejendomme og 15 store butikscentre. Azrieli Group ejer 4,6 procent af Leumi Bank (se profil) og 100 procent af Granite HaCarmel, der ejer Sonol, som har tankstationer og butikker i ulovlige israelske bosættelser på det besatte Vestbredden, herunder Ariel, Ma’ale Efraim, Ma’ale Adumim, Kedumim, Eli, Kfar Adumim, og Almo, samt i Østjerusalem i Ramot Alon og Sheikh Jarrah. Danwatch har kontaktet Azrieli Group men har ikke fået svar. Azrieli Group har ikke tidligere offentligt forholdt sig til mulige negative påvirkninger af menneskerettigheder ved deres aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder.»

Green Mountain solgt til Azrieli i 2021

I juli 2021 ble Smedvig-selskapet Green Mountain solgt til israelske The Azrieli Group for 7,6 milliarder kroner. «Overtakelsen av Green Mountain er en viktig milepæl i arbeidet med å realisere Azrieli Groups strategi for å bygge internasjonal virksomhet i datasentersektoren,» sier Danna Azrieli, styreleder i Azrieli Group, i en pressemeldingen.

I pressemeldinga til det israelske holdingselskapet påpekes det at det skandinaviske markedet, og særlig det norske markedet, opplever betydelig vekst i datasentermarkedet. Dette begrunnes med kombinasjonen «eksepsjonell tilgjengelighet av kraft» og noen av de laveste strømkostnadene i Europa. I tillegg produseres all kraft i Norge ved hjelp av miljøvennlige kilder.

Virksomheten i Norge

GM eier datalagre på Rennesøy utenfor Stavanger, på Rjukan, i Oslo og Enebakk. GM bygger også et nytt senter for kinesiske Tiktok i kommunene Hamar/Løten. Det nye datasenter skal legge beslag på inntil 150 megawatt kapasitet i kraftnettet. Det tilsvarer et maksimalt forbruk på om lag 1,3 terawattimer (TWh), eller like under én prosent av Norges totale strømforbruk. Dette er nå godkjent av regjeringen.

GM planlegger også Norges største datasenter på Jæren. De vil investere, sammen med ett av verdens største teknologiselskaper, 50 milliarder kroner. Om dette skriver NRK:

«Midt i matfatet på Jæren vil Green Mountain bygga Noregs største datasenter. Saman med eitt av verdas største teknologiselskap vil dei investera 50 milliardar kroner. Et stort tek. selskap er i forhandlingar med GM, men vil ikke røpe kven det er. Området som blei opna for industri består av 1200 dekar med matjord, 284 av dei er fulldyrka.» (NRK 9/10)

Norsk fossekraft var en gang folkets eie. Nå brukes strømmen til å bygge datalagre for gigantiske teknologiselskap og bidrar til å finansiere eiere som støtter krig og okkupasjon – og nedbygging av norsk matjord.

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

3 kommentarer til «Green Mountains israelske eiere støtter okkupasjon og folkemord»

  1. Jeg føler meg så fryktelig maktesløs overfor sånn virksomhet.
    Jeg spør min mann om hans kommentar:
    “Stum”.
    Viktig og vanskelig å arbeide for rettferdighet i verden

Det er stengt for kommentarer.