Gaza uten drikkevann neste år

 

FULLT AV BAKTERIER: Fattige palestinere som ikke har råd til å kjøpe drikkevann, må hente det i usikrede brønner der vannet er forurenset, noe som fører til en oppblomstring av infeksjonssykdommer.  Foto: Scanpix

Innen utgangen av 2016 vil ikke Gazas befolkning ha tilgang på drikkevann. Innen 15 måneder vil det bare være  støv og sandkorn i kranene. Grunnvannet tørker ut og blir mer og mer saltholdig.

I dag kan det gå mange dager før enkelte familier får vann. I følge Redd Barna er saltinnholdet fem ganger høyere enn anbefalt for drikkevann. Dette rammer selvsagt barna mer enn noen andre. I følge FNs hjelpeorganisasjoner for palestinske flyktninger (UNRWA) har spedbarnsdødeligheten i Gaza eksplodert.  Mangel på reint vann er en av årsakene.

I august 2012 utga FN en rapport med tittelen «Gaza in 2020 – A liveable place?». Rapporten besvarte spørsmålet med et «nei», Gaza blir ikke levelig i 2020.. FN-rapporten konkluderte med at grunnvannet ville være helt ubrukelig til drikkevann i 2016 og ødelagt for godt i 2020. Uten øyeblikkelige tiltak ville det kunne ta århundrer før grunnvannet ble brukbart igjen.

Det israelske bombinga av Gaza i fjor sommer ødela vannrør og renseanlegg. Også kraftanlegg og strømledninger ble bombet, og strømbruddene er i dag opp til 18 timer i døgnet. Etter det er situasjonen blitt ytterligere forverret. Og nå rapporteres det igjen om at Israel bomber vann- og kloakksystemet i Gaza.

Israels blokade av Gaza hindrer enhver reparasjon av strømforsyning, vann-  og kloakksystemet. Israel nekter Gaza blant annet å importere drivstoff som brukes til renseanleggene. Israel holder også tilbake bygningsmateriale og medisinsk utstyr.

Kloakken går urenset ut i havet og forgifter Gazas strender.  Forurensningen har ødelagt mye av fisket.  Samtidig nekter den israelske marinene fiskere i å dra mer enn seks nautiske mil fra kysten. Drar fiskerne lengre ut, blir de arrestert eller skutt.

Den 50 dager lange krigen sommeren 2014 kostet over 2100 palestinere og 72 israelere livet. 20 000 hus ble ødelagt. Ingen av dem er gjenoppbygd pga. Israels blokade. 120 000 mennesker er husløse etter krigen. Et barn på 7 år har opplevd tre kriger.

Den jødiske forfatteren Max Blumenthal kaller Israels krig mot Gazas folk i fjor for «en kalkulert ødeleggelse av et samfunn».

Gazastripen dekker et område på 360 km2 og er 40 km langt. Det betyr at Gaza er mindre enn Vennesla kommune., halvparten av Sogndalen.  Området har omtrent 1 816 000 innbyggere (2014), hvorav rundt 1,25 millioner er registrert som flyktninger av FN.

Se også:  http://andresensblogg.no/israels-mishandling-av-palestinske-barn/

Kilder:

Torstein Dale: Kvelertak på Gaza

http://www.nrk.no/verden/fn_-gaza-kan-bli-ubeboelig-innen-2020-1.12530230

Marius von der Fehr: Nå eller aldri, Le Monde diplomatique november 2015

Ahmed Alkabariti: Blå himmel over brunt vann, Ny Tid oktober 2015

Emma Bakkevik: Ingen tid å miste, Ny Tid oktober 2015

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

Én kommentar til «Gaza uten drikkevann neste år»

Det er stengt for kommentarer.