Fred i Syria?

Det finnes ingen fred i Syria uten at jihadistene er fjernet!  Den islamske staten (IS) representerer det absolutte bruddet med enhver sivilisatorisk tenking og handling. De ønsker å drepe alle vantro, noe de praktiserer på den mest bestialske måte der de slipper til, ikke minst mot andre muslimer.

Al-Nusrafronten (som er al-Qaida i Syria) står for det samme som IS, men har en annen strategi. Det har da også samme opphav. Målet deres er også et kalifat, styrt etter sharia-lover. Syria-eksperten Charles Lister skriver i sin analyse (Vg 8/10) at Nusrafrontens tilsynelatende mer moderate holdning i Syria, ikke må føre til misforståelser:

Når alt kommer til alt er Nusra en ulv i fåreklær. Deres mål er å etablere dype røtter i et svært ustabilt område, der al-Qaida senere kan lansere sine internasjonale ambisjoner. 

USA og dets allierte Saudi-Arabia, Tyrkia, Qatar og De arabiske Emiratene har støttet ulike grupper med islamske krigere (jihadister) i kampen mot president Bashar al-Assad. Tyrkia, Saudi-Arabia og Qatar har støttet IS.

USAs støtte til al-Qaida i Syria

Noen vil synes det er underlig at USA skulle støtte den lokale avdelingen av al-Qaida i Syria etter hendelsene 11. september 2001 der president Bush proklamerte sin «krig mot terrorisme»,  etterfulgt av en rekke invasjoner og bombeaksjoner i mange land.

En rekke kilder bekrefter imidlertid at USA har støttet jihadistene i Syria fordi USAs  overordnede mål har vært å bli kvitt Assad.

Bjørgulf Braanen skriver f.eks, i sin leder 8/9:

En nylig nedgradert amerikansk etterretningsrapport, skrevet i august 2012 og omtalt av Seumas Milne i The Guardian, viser at etterretningstjenesten forutså, og faktisk ønsket velkommen, islamistisk kontroll over det østlige Syria. Etterretningsrapporten identifiserer al-Qa’ida i Irak (som Isil sprang ut av) og allierte salafister som «hovedkreftene bak opprøret i Syria». Likevel støttet de arabiske gulfstatene og vestlig etterretning disse opprørskreftene.

Aftenposten innrømmer USAs støtte  i en artikkel 30/8:

En rekke opprørsgrupper kjemper mot regjeringsstyrkene og hverandre i landet, blant dem Nusrafronten som regnes som terrornettverket al-Qaidas forlengede arm. Opprørsgruppene får støtte fra ulike land, blant dem Tyrkia, Saudi-Arabia, Qatar og USA.

Glem ikke at USA også tidligere har støttet fanatiske islamske krigere når de kjempet mot Sovjetunionens okkupasjon av Afghanistan 1979 – 1989. I 1978 begynte USA å støtte mujahedin , inklusive Taliban og Al-Qaida,  i motstandskampen mot regimet og bevæpnet 35 000 krigere.

Dette er så utvetydig at det nedfeller seg i historieverk fra videregående skole:

Amerikanske agenter trente og forsynte derfor Osama bin Laden og andre islamister i Afghanistan med våpen

Det finnes ingen fredelig løsning i Syria uten forhandlinger med Assad-regimet.

Det innser nå også vestlige makter. Det er Assad som, til tross for sin brutale framferd overfor opposisjonelle,  representerer Syrias nasjonale og lovlige myndigheter og som representert Syria i FN.

Syrias lovlige regjering har bedt om støtte fra Russland. Russland har selvsagt egeninteresser av å støtte Assad, men i denne krigen er nedkjemping av jihadistene eneste veg videre. Russlands militære angrep på jihadistene kan bidra til forkorte krigen. Det er mye som tyder på at Russlands krigføring har ført til at USA har endret noe av politikken sin overfor jihadistene.

Israel vil knuse Assad

Det bør være et tankekors for alle palestinavenner at det er få land som gleder seg mer over Assads problemer enn apartheid-staten Israel. Israel kan fortsette sin okkupasjon av en del av Syria (Golan) uten motstand. De berøres ikke av flyktningestrømmen for de har ikke tatt i mot en eneste syrisk flyktning. Oppmerksomheten taes vekk fra deres okkupasjon av Palestina.

Les også:

http://andresensblogg.no/norges-ansvar-for-syria-krisa/

Kilder:

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/syria/al-qaida-krigere-i-syria-i-vg-intervju-klare-til-krig-mot-putin/a/23538234/

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/syria/7-grunner-til-at-det-kan-bli-fred-i-syria/a/23551788/

Aftenposten om USAs støtte til al-Qaida

Braanens leder  om krigen i Syria

Historie Vg3. Cappelen 2008

 

 

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

2 kommentarer til «Fred i Syria?»

  1. Tilbaketråkk: Andresens blogg

Det er stengt for kommentarer.