Statsminister Støre åpner batterifabrikken 16./8 i år. Foto: Morrow
Den nye batterifabrikken Morrow i Arendal møter enda flere problemer. Tidligere har politiet avslørt at ni arbeidere på anlegget fra Asia som ikke hadde tillatelse til å arbeide i Norge. Nå har politiet og UDI nektet mellom 60 og 80 arbeidere fra Sør-Korea og Japan å arbeide på fabrikken.
Konsernsjef Lars Christian Bacher i Morrow sier til DN 18/10 at «det er mellom 60 og 80 ansatte hos våre japanske og sørkoreanske underleverandører som nå nektes å jobbe på vår fabrikk av norske myndigheter. Vi tror dette vil bety at oppstarten blir fire måneder forsinket, og at denne utsettelsen vil koste oss rundt 100 millioner kroner»
DN skriver:
«Det er tolkningen av en forskrift for såkalt teknisk ekspertise fra land utenfor EØS-området som skaper hodebry for Bacher og Morrow. For rundt to uker siden ble flere arbeidere stoppet på Kristiansand Lufthavn. De fikk lov å reise til anlegget til Morrow, men forbud mot å arbeide.
Det er mellom 60 og 80 arbeidere fra Morrows underleverandører i Japan og Sør-Korea som var ment å komme til Arendal for å ferdigstille batterifabrikken. Morrow har kjøpt avansert produksjonsutstyr for rundt to milliarder kroner fra de to asiatiske landene. Bacher hevder at det er politiet som har endret syn på hvordan en forskrift skal tolkes.»
Morrow-ledelsen legger skylda på politiet. Men har ledelsen ikke hatt noe kjennskap til at de i ti måneder har brukt ulovlig arbeidskraft? Dette er ikke troverdig.
Morrow er nærmest et datterselskap under kraftselskapet Å Energi AS som eier 49% av aksjene. Å er eid av 30 kommuner i Agder og Buskerud samt Statkraft. Det offentlig har allerede brukt 1,7 milliarder på Morrow. Nå kommer nok kravet om ytterligere offentlig støtte for å redde stumpene til dette vaklende prosjektet.
Se også:
Én kommentar til «Flatt batteri for Morrow»
Det er stengt for kommentarer.