Faktisk.no overvåker din facebook-aktivitet

Tidligere publisert i Argument Agder. Illustrasjon: T. Vestaas

Av redaksjonen i Argument Agder.

Klassekampen publiserte 24. juni en noe omredigert utgave av vår artikkel om nettstedet Faktisk.no. I sitt tilsvar allerede dagen etter hevder redaktøren av Faktisk.no, Kristoffer Egeberg, at vi misforstår i vår kritikk av artikkelserien deres, «Her er ekkokammeret som gjør alternative medier til virale vinnere».

Samme dag (25/6) la Faktisk.no ut den neste artikkelen i serien, med overskriften «SIAN sentrale i spredning av innholdet på alternative medier». Her fremstilles den ubetydelige gruppa SIAN som edderkoppen i et nettverk «som gjør alternative medier til vinnere i sosiale medier“. Og i neste setning skriver de “En anonym profil som har uttrykt «forståelse» for 22. juli-terroristen, styrer andre viktige grupper

Egeberg er ikke opptatt av innholdet på de “alternative” mediene, men av forbindelsene, dvs. hvem som leser dem. Det minner om fjorårets svertekampanje i Kristiansand, hvor de som hadde tildelt en like på den omstridte FB-siden “Sørlandsnyhetene”, ble stemplet som useriøse hetsere. Man trengte ikke være enig i det som sto på “Sørlandsnyhetene”, det var nok at man hadde liket en artikkel for å bli rammet av svertekampanjen.

I artikkelen til Faktisk.no vises et digitalt kart, hvor det er tegnet et nettverk av forbindelseslinjer mellom nettmediene og en rekke facebook-sider som blir mistenkeliggjort. Det dreier seg om sider som «Motvind», «Vindkraft: Nei til industri i norsk natur», “Nei til vindkraftverk på Frøya», “Opphev sanksjonene mot Syria», »Ja til kontanter» og «Stopp ACER». Motstand mot vindkraft blir karakterisert som «politisk», mens kamp mot ACER og Ja til kontanter er «systemkritisk»! Flere politikere og partier er også tegnet inn i nettverket.

Dette kan ikke kalles annet enn systematisk overvåking av hvilke nettsider du leser. Og avhengig av hva du leser er du skyldig, altså “guilt by association” – skyldig gjennom forbindelser. Egeberg bedyrer at de bruker åpne kilder, men det forandrer ingenting – etterretning systematiserer ofte fra åpne kilder. Lundkommisjonens rapport om ulovlig overvåking under den kalde krigen viste at navn ble rapportert fra åpne kilder som valglister, avisinnlegg og underskriftskampanjer.

I 2013 avslørte Edgard Snowden hvordan Facebook og de andre tekno-gigantene gav USAs National Security Agency (NSA) tilgang til sine servere. NSA er verdens største etterretningsbyrå med 30 000 ansatte.

I 2018 inngikk Faktisk.no partnerskap med det samme Facebook, som også har støttet Faktisk.no årlig med hundretusener av kroner. Faktisk.no skriver selv om dette:

«Partnerskapet innebærer at Faktisk.no får tilgang til spesielle verktøy og kan bistå Facebook med å knytte faktasjekker til omstridt innhold som spres på plattformen, eller faktasjekke innhold som brukere eller Facebook selv rapporterer som mistenkelig.»

Stiftelsen Fritt Ord har gitt prosjektstøtte til artikkelserien til Faktisk.no, men beløpet er ikke

Snowden avslørte verdens største etteretningsskandale

Snowden: En folkefiende?

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.