I disse dager starter den store musikkfestivalen Palmesus på Bystranda i Kristiansand, og Øyafestivalen starter opp i Tøyenparken i Oslo i august. Det blir garantert masse god musikk og god feststemning begge steder. Mange frivillige deltar og utfører dugnadsarbeid på begge festivalene.
Jeg skal ikke ødelegge feststemningen, men det kan likevel være nyttig å ta en kikk bak kulissene: det er nemlig investeringsselskapet Superstruct Entertainment som eier de to festivalene. Det er det amerikansk oppkjøpsfondet Providence Equity som igjen eier Superstruct Entertainment. Providence Equity er et av verdens største investeringsfond som har spesialisert seg på media, undervisning og underholdning.
Providence Equity er et fond i kategorien private equity (PE), som er betegnelsen på investeringsfond eller oppkjøpsfond som i utstrakt grad lånefinansierer sine oppkjøp. Et PE-fond er ofte organisert som et partnerskap med begrensa ansvar der andelene ikke omsettes på børs, og hvor deltagerne gjerne er store institusjonelle investorer eller velstående enkeltpersoner.
Strategien for slike fond er å kjøpe opp og sikre seg kontroll over oppkjøpsobjektet, restrukturere det, tyne de ansatte og selge det for en høyere verdi i løpet av noen år. Slike fond har økt enormt de siste tiårene.
Ofte bruker PE-fond postboks-selskaper i skatteparadis for å slippe unna skatt. Slik er det også med de nye eierne av Palmesus. Ifølge en oversikt fra SEC, det amerikanske finanstilsynet, opererer Providence Equity fra skatteparadisene Cayman Islands og Delaware, selv om hovedkontoret er byen Providence i staten Rhode Island.
Eierne og grunnleggerne av PE-fond er blant verdens rikeste. Grunnleggeren og daglig leder for Providence Equity, Jonathan Milton Nelson, er ifølge Forbes god for 3,4 milliarder dollar. Han er ifølge Hong Kong Exchange News oppført som «shareholder» (aksjeeier) i postboks nr. 309 i Ugland House, Grand Cayman, Cayman Islands.
Advokatfirmaet Maples Group er leietageren av hele Ugland House og bruker denne postboksen til sine kunder. Maples Group er et advokatfirma som har spesialisert seg på å hjelpe milliardærer å gjemme bort pengene sine i verdens mest hemmelige skatteparadiser. På Cayman er er det Maples datterselskap Maples and Calder som er formelle leietagere. Det er visstnok 40 000 selskaper i Ugland House.
Eieren av Ugland House var Andreas Ove Ugland fra Grimstad, som døde i 2019. Om Ugland-familien eier huset fremdeles, er vanskelig å finne ut av.
Og Maples Group har hjulpet Nicolai Tangen som bygde opp sin formue blant annet ved at hans hedgefond Ako Capital benyttet en rekke skatteparadis, ikke minst på Caymanøyene. For å bli oljefondsjef måtte han, etter lang dragkamp med Norges Banks representantskap, kutte båndene til sitt hedgefond. Men fram til 2020 sto han og hans våpendrager, Henrik Syse, oppført som «directores» (styremedlemmer) i en rekke Ako-fond med adresse i postboks 309. Det kan du se her fra en rekke dokumenter fra SEC, Det amerikanske finanstilsynet. Ako Capital opererer fremdeles fra samme postboksen, men nå uten Tangens og Syses navn.
Altså: Tangen og Nelson har altså brukt tjenestene til samme advokatfirmaet i sin aggressive skatteplanlegging. Og begge to fra den samme postboksen!
Vi ønsker lykke til med festivalene, men vil minne om at overskuddet kommer til å flyte fra Bystranda og Tøyenparken ned i lommene på noen av verdens rikeste mennesker. Og de er blitt rike, ikke minst fordi de driver aggressiv skatteplanlegging ved hjelp av en av verdens mest hemmelighetsfulle skatteparadis.
Tilleggsopplysning: Kannibalismen fortsetter
Etter at jeg skreiv dette innlegget ferdig, har debattredaktøren i Fædrelandsvennen gjort meg oppmerksom på at det har skjedd en endring i eierstrukturen i Palmesus og Øya. Det er det gigantiske PE-fondet KKE som 21. juni i år kunngjør at de har kjøpt opp Superstruct Entertainment av det mindre PE-fondet Providence Equity Partners, helt etter oppskriften for hvordan de største spiser de mindre innenfor finans.
Prisen for Superstruct Entertainment er i overkant av 1,3 milliarder euro, som i norske kroner tilsvarer 15 milliarder kroner. Det betyr selvsagt noen millioner ekstra over på kontoene til Jonathan Milton Nelson og andre milliardærer i USA.
Nå vil Superstruct Entertainment fortsette å støvsuge markedet for å kjøpe opp flere festivaler.
Illustrasjon: AI
Bra jobb!
Takk for respons. Hilsen Øyvind
Hei og takk!
Ikke bare denne, men mange andre skriv er interessante.
Etter en livsforendrende hendelse har min interesse for økonomi, «den virkelige», økt betraktelig. Noe som gitt økt innsikt i alt og det er imponerende hvor mye kunnskap man kan utvinne av «follow the money» prinsippet 😉