De spørsmålene Klassekampen ikke stiller Tangen 

Leserinnlegg i Klassekampen 7/5 - 2024, forkortet   Illustrasjon: T. Vestaas

Klassekampen havner i kosekroken med Nicolai Tangen i lørdagsportrettet 4. mai og unngår å stille et eneste kritisk spørsmål.

Hvorfor stiller ikke KK spørsmålet til Tangen om:

han kan forsvare at Oljefondet har tjent 7,3 milliarder etter 7. oktober i sine investeringer i tre våpenselskaper som selger våpen til Israel? (KKs egne tall).

han kan forsvare at Oljefondet er den største europeiske investoren i selskaper som opererer på den okkuperte Vestbredden?

om han fremdeles forsvarer at han bygde opp sin formue før han ble oljefondsjef ved hjelp av minst fem skatteparadiser?

om han fremdeles mener at selskaper som Amazon, Google og Apple – som tyner sine ansatte, overvåker sine kunder og unndrar skatt – driver «good business»?

om hvorfor hans lojalitet ligger hos verdens aller rikeste som disponerer mer penger enn den fattigste halvdelen av verdens befolkning? ( I podkasten  «In good company» intervjuer Tangen er rekke av sine helter i den globale finanseliten som blant annet Bill Gates, Elon Musk og Larry Fink. De foreløpige 67 podkastene ligger på rad og rekke på Oljefondets nettside, altså med et offentlig stempel.)  

om hvorfor han driver lobbyvirksomhet for å få fondet til å investere i såkalte unoterte aksjer som ikke er på børs?  (Unoterte aksjer benyttes av fond kalt  «private equity», spekulative oppkjøpsfond med basis i skatteparadis og med svært høye honorarer til forvalterne.)

om hvorfor han inviterer Greg Jensen, investeringsdirektør for verdens største hedgefond Bridgewater Associates, til Oljefondets årlige investeringskonferanse? Tema for konferansen var: «Hvordan bli en bedre investor?» Greg Jensen er beryktet for sine seksuelle trakasseringer av sine kvinnelige ansatte. Ett av flere eksempel: I 2017 måtte Bridgewater betale en million dollar til en ansatt som var presset ut av selskapet etter et forhold til Jensen. Hva kan denne mannen bidra med til å fortelle finanseliten om hvordan man kan bli en bedre investor?

Det finnes en rekke andre spørsmål KK kunne stilt Tangen. Det er en tapt mulighet. Hva med å intervjue noen kritikere neste gang? Et sted å begynne er med å ta utgangspunkt i kapitlet om Tangen i Eva Joly og Nina Witoszeks bok «Det blåøyde riket».

Les også:

Oljefondet: Europas største investor på den okkuperte Vestbredden

Les videre:

Tangen på tokt for verdens finansvikinger

Les også dette doku -dramaet som tar for seg hele historien om Tangen og kunstsiloen:

Tango med Tangen

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

3 kommentarer til «De spørsmålene Klassekampen ikke stiller Tangen »

  1. Jeg tenkte akkurat det samme som deg da jeg leste intervjuet, og også reportasjen om Kunstsilo i samme avis. Ikke ett kritisk spørsmål. Så jeg sa prompte opp lørdagsabonnementet på KK. “Venstresidas avis” ??

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.