Batteribløffen

Statsminister Jonas Gahr Støre åpner Morrow batterifabrikk i Arendal. Foto: Tone Herzberg / Statsministerens kontor

Denne teksten er også publisert i litt forkortet utgave i Fædrelandsvennen

Svar fra LO i Agder her.

Politiet har avdekket mer ulovlig arbeid på Morrows anlegg i Arendal. Hvorfor er LO så tause?

Hva mener egentlig LO om det ulovlige arbeidet på Morrow Batterifabrikk som er Regjeringens store grønne prestisjeprosjekt i Agder?

I forrige uke gjennomførte avdelingen for utlendingskontroll og etterforskning i Agder politidistrikt en aksjon på anlegget på Morrows nye batterifabrikk i Arendal. De fant sju utenlandske arbeidere som ikke hadde tillatelse til å arbeide på fabrikken. Politiet har i en ny aksjon denne uka satt to nye arbeidere under etterforskning, ifølge Agderposten. Det arbeider mange hundre produksjonsarbeidere fra Sør-Korea på anlegget.

Jeg kontaktet Kjell-Magne Nesland som har vært LO –koordinator ved Morrow i byggeperioden. I Fri Fagbevegelse 25/8-24 blir han presentert som «LOs vaktbikkje når batterifabrikken skal bygges». En LO-koordinator sørger for oppfølging og kontroll av entreprenørene og deres underleverandører.

Jeg spurte han om hva LO mente om det ulovlige arbeidet som politiet avdekket på Morrows anlegg, men han nektet å kommentere det og sendte meg videre til LOs informasjonsavdeling som igjen sendte meg videre til pressekontaktene i Fellesforbundet. Der var det heller ingen svar å få. Godtar LO «et grønt skifte» som inkluderer sosial dumping?

Offentlige milliarder investeres i risikoprosjektet

Det er knyttet stor prestisje til utbyggingen av batterifabrikkene der første fabrikk ble åpnet av statsminister Støre i august i år. Satsingen har bred politisk støtte, og til stede under åpninga var både LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Det var også Høyre-leder Erna Solberg, SV-leder Kirsti Baugstø og EUs ambassadør til Norge, Nicholas de la Grandville. Det er knyttet store forventninger til Morrow som etter planen etter hvert skal sysselsette mellom 2000 og 2500.

Det offentlige har gått inn med investeringer i Morrow på 1,7 milliarder allerede. Største aksjeeier er kraftselskapet Å. I tillegg gikk staten gjennom SIVA (Selskapet for industrivekst)  inn med 480 millioner i Siva Morrow Eyde Energipark i 2022. Arendal kommune kjøpte aksjer for 10 millioner som i dag er verd en brøkdel.

SV i spissen for grønn sløsing

SV har vært Morrows redningsplanke.  I budsjettforliket i fjor fikk SV på plass en ordning som gir fem milliarder ekstra til høyrisikolån til grønne industriprosjekter. Dette er skreddersydd for Morrow som allerede har søkt om et slik lån på 1,5 milliarder for kassa deres risikerer å være tom før jul. Ifølge Morrow-sjef Lars Christian Backer vil statens julegave utløse nye nødvendige private investeringer på 10 milliarder. På sikt trenger Morrow 30 milliarder i investeringer. Det er verd å merke seg at Bjørn Rune Gjelsten, som var nest største aksjeeier i oppstarten, ikke investerer mer i selskapet

SV har vært grønne julenisser før. I DN 23/11-23 skriver Kari Elisabeth Kaski og Torgeir Knag Fylkesnes et innlegg under overskriften: «Freyr-saken viser at aktiv næringspolitikk fungerer». Fylkesnes har ved andre anledninger etterspurt mye mer offentlig støtte til Freyr enn de 200 millionene som er sløst bort.

Alle utenom SV-ledelsen veit i dag at Freyr er en bløff som bare har produsert en masse millionærer og bonuser og ikke et eneste batteri.

Northvolt som eksempel

Svenske Northvolt er gang på gang trukket fram som et eksempel på vellykket batteriproduksjon i Norden. Nå sier fabrikken opp 1600 ansatte. I en analyse i Dagens industri før sommeren skriver de:

«Skattebetalarna bär en stor del av risken bakom problemtyngda Northvolt. Di:s granskning visar på åtminstone 88 miljarder kronor av offentliga medel som tillförs bolaget från kommuner, offentligt ägda bolag, statliga myndigheter, tyska och kanadensiska staten samt EU. Till det kommer kreditgarantier i mångmiljardklassen där skattebetalarna bär risken.

”Uppsidan är privat men nedsidan är offentlig”, säger en kritiker, medan andra berömmer batteritillverkarens gröna ambitioner.»

Hvor mye gründeren Carlsson selv har bidratt med av finansielle midler, er ifølge DI uklart. Det som er på det rene, er at Carlsson allerede har greid å få litt penger ut av selskapet. Ifølge DI dreier det seg om rundt 200 millioner svenske kroner, fordelt på flere aksjesalg.

I H.C. Andersens eventyr om «Keiserens nye klær» avslørte et barn at keiseren var naken. I dag har keiseren heller valgt å kle seg i grønt.

Arendalsuka 2024: Her klargjøres bøtter med sjampanje før festen for åpninga av Morrow i Arendal. Bellona er med som aksjeeier. Og hvem betaler for drinkene? foto: Glenn Seland

Les også:

Ulovlig arbeid på Morrows batterifabrikk i Arendal

 

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 73 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

3 kommentarer til «Batteribløffen»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.