Antikrigspartiet Fred og Rettferdighet (FOR) stiller lister til stortingsvalget

Fred og Rettferdighet (FOR) er nå registrert som et politisk parti og kan stille lister til stortingsvalget i 2025. Dette vil gi alle antimilitarister en mulighet til å stemme i protest mot den uhemmede militære opprustninga i verden – og ikke minst i Norge.  FOR er mot stortingspartienes enstemmige støtte til våpen til Ukraina og til det såkalte Forsvarsforliket.

Alle partier har stemt for opprustning under NATOs kommando

Alle partier på Stortinget har stilt seg bak Langtidsplanen for forsvarssektoren i juni 2024 og har bundet seg til å bevillge 1635 milliarder av vårt felles budsjett til den norske militære opprustningen de neste 12 årene. Statsminister Jonas Gahr Støre legger stadig vekt på at det er enstemmighet om forsvarspolitikken. Høyres Ine Eriksen Søreide, leder av utenriks- og forsvarskomiteen, sa fra Stortingets talestol: «Alle partiene på Stortinget er enige om hvordan Forsvaret skal utvikles de neste tolv årene og videre.» Det kom ingen protester fra salen.

Planene om opprustning av Forsvaret er fullstendig synkronisert og tilpasset med NATO. Organisasjonen STOPP NATO oppsummer det slik:

«Forsvarskommisjonens rapport, Forsvarsplanen og forsvarsforliket framhever åpent viktigheten av vår alliansetilknytning (NATO). Dokumentene legger til rette for utenlandsk/’alliertes’ aktiviteter i våre nærområder og en akselererende militæropprustning under en NATO-plattform. Det går fram både av tekst og tall at planene kan legge til rette for baseinfrastruktur i Norge og flere utenlandsoperasjoner.»

Et annet moment er at Forsvarsforliket tilslutter seg Natos avskrekkingsstrategi bygget på atomvåpen, som også er årsaken til at norske myndigheter nekter å stemme for et internasjonalt forbud mot atomvåpen, slik FN ber om.

De enorme ressursene til det militære vil gå ut over andre sektorer, som helse, skole og miljøtiltiltak. Å si noe annet er rett og slett ikke sant.

 FORs program

FOR ble stifta i mai 2023 etter at Rødts landsmøte i april samme år vedtok å slutte seg til de andre partiene på Stortinget som støtter norske våpenleveranser til Ukraina.  Leder i partiet har fra starten vært tidligere nestleder i Rødt, Marielle Leraand.

FOR er jo en spire til noe større. Spiller partiet kortene rett, kan det samle fredsbevegelsen på sikt. Det er et parti under utvikling, og partiprogrammet er prega av det:

 Her er partiets hovedpunkter:

Gjenreis folkeretten!

USAs og NATOs kriger har ødelagt respekten for FN-pakten og skapt grunnlaget for krigen i Ukraina.

Stans folkemordet!

FOR krever en ny respekt for FN og arbeidet for fred. Norge må boikotte, deinvestere og sanksjonere (BDS) Israel.

Forsvar demokratiet!

FOR kjemper mot økende sensur, fengsling av varslere og flytting av makt fra folkevalgte organer.

Rust opp velferden

Rust opp velferden – ikke våpenlagrene. FOR sier nei til økt militarisering og ja til mer velferd.

Støtt FOR

Den nye udemokratiske valgloven utelukker i praksis et parti som NKP fra å stille lister til stortingsvalget 8. september. Det er likevel en åpning for at helt nye partier kan stille lister om de klarer å samle inn 5000 underskrifter. Dette har FOR klart og kan derfor stille lister i alle 19 valgdistrikter. Fristen for å levere inn lister er 31. mars kl. 12.00.

Det betyr at det ved dette valget bare blir et parti å stemme på som bryter med den kvelende enigheten i utenriks- og forsvarspolitikken.

Partiet bør reindyrke sin antikrigsprofil – ikke minst som et parti som setter folkemordet på Gaza i sammenheng med den støtten USA og NATO gir til Israels krigføring. Noen vil rynke på nesa og kalle FOR et ensaksparti, men det er bare det at denne saken dreier seg om vår alles eksistens.

Les mer om hva jeg har skrevet om opprustning og krig her

Foto: FOR

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 73 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

4 kommentarer til «Antikrigspartiet Fred og Rettferdighet (FOR) stiller lister til stortingsvalget»

  1. Deler mange synspunkter og er kritisk til Rødt, men er FoR et nyttig redskap mot den aggressive høyrebølga, hvilken analyse har FoR av framveksten av oligarkier, hvodan vil partiet utvikle klassekampen, hva vil de gjøre med økt krigsfare, hva med det grønne skiftet, er FoR marxistisk, eller sosialistisk i det hele tatt?
    Eller ser vi her en norsk variant av en-person partier?

    1. Hei Gregar
      Jeg er ingen talsmann for FOR, men som jeg skriver: Det kan være et utgangspunkt til noe større. Jeg er enig med deg at et slikt parti må ha en gjennomtenkt strategi på hvordan kapitalismen skal bekjempes.
      Jeg tror det beste er å melde seg inn og være med å prege partibygginga – som så vidt har begynt. Det er en dyktig gjeng som utgjør ledelsen, og jeg har ikke noe inntrykk at dette partiet er noe «enkeltmannsforetak» – eller helst «enkeltkvinneforetak».
      Hilsen Øyvind

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.