Militarisering av fjellheimen

illustrasjon er generert av KI

Forsvaret setter opp fareskilt om skyteøvelser i norske fjellområder i stort omfang.  Det er et resultat av forsvarsforliket som alle partiene på Stortinget stiller seg bak. Det skal bli flere skyteøvelser med allierte soldater i norsk natur.

Det er 48 gamle skytefelt som skal tas i bruk, skriver NRK.  Alle disse  feltene har skilt eller har skiltprosjekter på gang. Pågående prosjekter er i Voss Herad i Vestland, Geiskelid i Bykle kommune i Agder og Leksdalen i Stjørdal kommune i Trøndelag. 

Tusen skilt i Voss kommune

NRK skriver:

Målet på Voss er nå å merke den om lag fem mil lange yttergrensen til feltet, slik at turgåere i området skal være obs på skytefeltet. Det er snakk om rundt ett tusen aluminiumsskilt, satt opp med 50 meters avstand. Planene innebærer også hogst av en 50 meter bred «gate», der yttergrensen går gjennom skog. Utplasseringen av skiltene har ført til voldsomme reaksjoner, både fra fastboende, hyttefolk, turgåere og ekstremsportutøvere i området.

Den pågående skiltinga ble ikke varslet til kommunen på forhånd og er stoppet inntil videre.

165 skilt i villreinområde  i Bykle

Forsvarsbygg vil også sette opp 165 varselskilt om skyteøvelser i et område i Bykle som en flokk på 950 villrein bruker til beite. Det er NRK og Fædrelandsvennen som skriver om dette.

De tre meter høye pålene skal plasseres på et 7,6 kilometer langt strekk i fjellområdet Geiskelid mellom Bykle og Hovden. Bykle kommune ble ikke informert på forhånd. Etter kritikk har Forsvarsbygg foreløpig stoppet skiltingen.

Forsvarsbygg understreker at de er pliktige til å merke skyte- og øvingsfelt med varselskilt.

Knut Tønnevold Stakkeland fra Forsvarsbygg sier til Fædrelandsvennen:

– Dette er et av våre viktigste sikkerhets- og formidlingstiltak for å informere personer og publikum om at de beveger seg inn i et militært skytefelt. Tiltaket er viktig for at Forsvaret og allierte samarbeidspartnere i NATO kan utføre en trygg og forsvarlig trening på skyte- og øvingsfeltene våre,

Det finnes allerede et skytefelt i Setesdal ved den gamle militærleiren på Evjemoen.

Resultat av Forsvarsforliket

Forsvarsbygg viser i Fædrelandsvennen til at skiltingen i Bykle er et resultat av forsvarsforliket inngått i juni i år av et samlet Storting.

Rødt, SV og Miljøpartiet kan nå se hva de er med på. Militariseringen av fjellheimen er bare ett eksempel på den generelle militariseringen av hele samfunnet. 611 milliarder skal brukes på Forsvaret de nærmeste tolv årene, på bekostning av velferd og natur.

Også publisert som leserinnlegg i Fædrelandsvennen

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.