På innsida av verdens største hedgefond

En ny bok avslører groteske arbeidsforhold i verdens største hedgefond, amerikanske Bridgewater. Det er et fond Oljefondet inviterer til sin konferanse og vil lære av.

Bridgewater Associates ble stiftet i 1975 av Ray Dalio. Det er i dag verdens største hedgefond med ca. 1300 ansatte og forvalter ca. 125 milliarder dollar. Deres hovedkvarter er i Westport i Connecticut. Dario gikk av som sjef i 2022, og hans nærmeste medarbeider har gjennom årene vært Greg Jensen som i dag er investeringsdirektør for Bridgewater. I dag er daglig leder i fondet Nir Bar Dea som tidligere var offiser i det israelske forsvaret (IDF).

Greg Jensen var første innleder på Oljefondets investorkonferanse 2024. Han blir introdusert på følgende måte av Trond Grande som er nestsjef i Oljefondet: «Not is he only a excellent investor, he is one of the top 100 people in AI and he is also a holder of a gold braclet in the world series of poker».  

Som kjent er pokerspill med penger forbudt i Norge for å begrense spillegalskap. Men i USA er kasino tillatt – også i økonomien. Pokerspiller og investor Greg Jensen holdt en 20 minutters PowerPoint presentasjon foran den norske finanseliten med tema «Investeringsfilosofi og strategi». Ja, hva kan finansfolkene og Oljefondet lære av Jensen og hans hedgefond?

I desember 2023 publiserte finansjournalist Rob Copeland: «The Fund: Ray Dalio, Bridgewater Associates, and the Unraveling of a Wall Street Legend». Boka handler mest om stifteren av Bridgewater, Ray Dalio, men mye er også om hans nestkommanderende, Greg Jensen.  En anmelder kalte boka «A hedge fund horror story.» Bridgewater satte flere advokatfirmaer i gang for å få stoppet boka og truet forleggeren med erstatningssøksmål på flere milliarder dollar. Det er så langt ikke reist noen søksmål etter at boka kom ut.

Copelands kilder er primært intervjuer med hundrevis av tidligere og nåværende ansatte i firmaet. De må være anonyme for de ansatte må undertegne et 13 sider dokument ved ansettelse om fullstendig taushet om fondet, også etter at de avsluttet arbeidet i Bridgewater.

Boka avslører de indre forholdene i Bridgewater. Arbeidsforholdene preges av fryktkultur, kontinuerlig overvåking og ydmykelse av de ansatte for åpen scene og seksuell trakassering.  «The Fond» avslører også andre bisarre sider ved Darios oppførsel. Ved en anledning finner han urin ved siden av skåla på toalettet og setter i gang en intern gransking over flere måneder for å avsløre synderen – uten resultat.

Roy Dario og hans «Principles»: hedgefondets bibel

I 2005 utga Dalio en håndbok kalt Principles med Dalios ledelsesfilosofi. I 2017 publiserte han en ny versjon av håndboken Principles: Life & Work som ble en bestselger.

Dalios bøker blir regnet for å være som en slags bibel for de ansatte i Bridgewater som tar eksamener om prinsippene. En grunnleggende tanke er «radikal gjennomsiktighet» («radikal transparency») og fullstendig åpenhet om alle beslutninger. Alle møter blir tatt opp på video og er tilgjengelig for de ansatte. Samtidig ble det innført et system (“dot collector”)  der alle ansatt gir hverandre karakterer på en skala på 1 til 10, inspirert av vurdering av baseball-spillere.

The New York Times rapporterte at “flere tidligere ansatte husket en video som Bridgewater viste til nye ansatte som var av en konfrontasjon flere år tidligere mellom toppledere inkludert Mr. Dalio og en kvinne som var en leder på den tiden, som bryter sammen og gråter”.

Denne episoden blir omtalt i bokas kapittel 1. Det dreier seg om Katina Stefanova som har en høy stjerne hos Dalio, men han blir på et tidspunkt misfornøyd med hennes arbeid. På et møte skjeller han henne ut for å være en idiot og skriker til henne. Jensen er til stede uten å gripe inn. Stefanova bryter sammen i gråt. Hun er på det tidspunktet gravid. Dario legger deretter til et nytt prinsipp: Pain + Reflection = Progress.

Det blir tatt opp en video av scenen og lagt ut på «Bridgewaters Transparency Library». Videoen blir seinere vist til jobbsøkere for å vise dem hva slags selskap dette er.

 «Greg is a slimy weasel» 

I 2014 måtte imidlertid Bridgewater betale en million dollar til en kvinnelig ansatt som var presset ut av selskapet etter et forhold til Jensen. Det samme året tjente Jensen 400 millioner dollar.

Ved en annen anledning utløses en konflikt mellom Dalio og Jensen. Dalio har fått høre at Jensen på møter i 2015 sa «Ray is crazy» og «Ray can be difficult». Det er ved den anledningen Dalio uttaler «Greg is a slimy weasel».  Det var et oppvaskmøte der Jensen brøt sammen i gråt. Dario degraderte Jensen som etterpå fløy til pokerspill i Las Vegas der han  ble borte flere uker. Da Dario endelig bestemte seg for å slutte i 2022, blir Jensen tilsidesatt for Nir Bar Dea som overtar som sjef.

Det er uansett ikke synd på Jensen. I 2018 kjøpte en øy på 30 mål , Rogers Island i Connecticut, noen mil fra Bridgewaters hovedkontor for 22 millioner dollar, meldte Dealbreaker 3/1 – 24 .  Øya ble solgt for 35 millioner i juni i år.

En kult med et hedgefond på slep ? 

Bridewater driver omfattende spekulasjon mot valutaer. Det dreier seg om spekulasjoner mot Euro, dollar, sveitsiske franc og kinesisk yuan.

Jensen sier ved en anledning at han kunne drive firmaet fra et regneark. På side 240 i boka står det: “Det var i hovedsak ingen stor system, ingen kunstig intelligens av noen betydning, ingen hellig gral. Det var bare Dalio, personlig, over telefonen, fra sin yacht, eller i noen få uker mange somrer fra sin villa i Spania, som tok avgjørelsene». Det var på topp 2000 ansatte, men bare 20 prosent var involvert med investeringer. Bridgwater er av kritikere kalt «en kult med et fond å slep».

En pyramide?

Er Bridewater en pyramide? Harry Marcopolos, varsleren i Madoff-affæren, mener det. Madoff fikk investorer til å investere 50 milliarder dollar i sitt hedgefond gjennom mange år i en enorm ponzi-svindel. Pyramidespillet brøt sammen under  finanskrisa 2008, Madoff ble arrestert og dømt til 150 år i fengsel.

Det amerikanske finanstilsynet SEC avviser at Bridgewater er en ponzi. Men det gjorde de også da Marcopolos varslet om Madoff- bedraget første gang i 1999.

 Oljefondet svarer

Jeg stilte Oljefondets presseavdeling følgende spørsmål etter å ha vist til Coplands bok: «Hvorfor i all verden trekker Oljefondet dette selskapet inn i varmen? Om de skulle lære noe, måtte det vel være det motsatte av Jensens strategier og fondets bedriftskultur? Og det var neppe intensjonen med å invitere Jensen til konferansen?»

Sigurd Gotaas Brekke, Head of External Relations and Projects, Norges Bank Investment Management, skriver dette i svaret til meg: «Hei Øyvind, Målet med konferansen er å skape det fremste møtestedet for den norske kapitalforvaltningsindustrien. Greg Jensen er en suksessfull investor og Co-Chief Investment Officer i Bridgewater Associates, og en person vi tenkte vi og norsk kapitalforvaltningsindustrien kan lære noen av.» 

Illustrasjon: AI   Kortere versjon er publisert som kronikk i Fædrelandsvennen

Les også:

Oljefondets vei inn i kapitalismens mørkeste hjerte

 

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

2 kommentarer til «På innsida av verdens største hedgefond»

  1. Jeg blir overgitt. Jeg er oppvokst og oppdratt i forståelsen av at landet vårt er GODT, RETTFERDIG OG FREDELIG
    Mer og mer faller sammen

    Orker vi å vite mer?Nei, men vi MÅ.
    Du er flink Øyvind.

Det er stengt for kommentarer.