Perus permanente krise

Bildet over tatt fra Andesfjellene i sørlige delene av Peru i november 2022. Det er gult gras for det har nesten ikke falt nedbør på flere måneder. Det har vært den verste tørken på 50 år. foto: Runar Skagestad

Perus president Pedro Castillo ble 7/12 avsatt av kongressen og arrestert av politiet. Han er anklaget for statskupp fordi han har prøvd å oppløse kongressen, innføre unntakstilstand og utskrive nyvalg. Visepresidenten Dina Boularte er nå utnevnt til ny president og har dannet en ny regjering.

Pedro Castillo har hatt en problematisk presidentperiode fra sommeren 2021. To ganger tidligere i år er han forsøkt avsatt av kongressen og stilt for riksrett, men forsøkene nådde ikke fram før nå.

Castillo ble i fjor valgt med knappest mulig margin i presidentvalget mot høyresidas kandidat. Av profesjon er han lærer og var svært aktiv som fagforeningsleder under den omfattende lærerstreiken i 2017. Han er vokst opp i en fattig familie i provinsen Cajamarca. Han var medlem av partiet Peru Libre (Fritt Peru) som definerer seg som et marxistisk parti. Castillo ble stemt inn fra de fattigste delene av Peru.

Den nye visepresidenten og advokaten Dina Boularte har bakgrunn fra samme parti som bare har 37 representanter i nasjonalforsamlingas 130 representanter.  Hun er første kvinnelige presidenten i republikkens tohundre gamle historie. Hun er utmeldt av Peru Libre og tar avstand fra partiets revolusjonære retorikk.

Castillo har møtt en rekke hindre i sin presidentperiode og har ikke innfridd en rekke valgløfter. Han har blant møtt motstand i sitt eget parti da han ikke har gått inn for nasjonalisering av utenlandskeid virksomhet som kobbergruvene. (Kineserne eier store deler av Peru gruver).

Castillo har også møtt massiv motstand i mediene som stort sett bare støtter høyresida. De har nektet å kalle han president. Han er også vært utsatt for rasistisk hets pga. sin etniske bakgrunn. Hans motstandere har klart å diskreditere ham og klistret ham opp mot korrupsjonsanklager.

Peru er et delt samfunn  Nesten halvparten er av befolkninga er urfolk som stort sett bor i Andesfjellene. De fleste er etterkommere etter inkaene og snakker det gamle inkaspråket, quechua. Livet i rikmannsstrøkene i hovedstaden Lima og i livet i Andesfjellene er totalt forskjellige. I rikmannsstrøket Miraflores i Lima er leien for en leilighet opp mot 2000 dollar i måneden mens byen ellers er omslutta av slumområder, ofte bebodd av fattige mennesker som har flytta inn fra provinsen.

Avsettelsen av Castillo i Peru er et uttrykk for den dype krisa Peru er inne i. Det er en krise som er politisk, økonomisk og sosial samtidig som deler av Peru er rammet av en verste tørken på 50 år. Særlig er jordbruket i Andesfjellene hardt rammet.

En rekke presidenter etter 2017 er siktet og dømt for korrupsjon. Peru har hatt seks forskjellige presidenter de siste seks årene. Ifølge mine kilder i Peru er landet styrt av en korrupt mafia som i flere tiår har kontrollert landet og plyndret det. De har kontroll over kongressen og massemediene.

Urfolksaktivister knytter utviklingen av korrupsjon tilbake til president Alberto Fujimori (president 1990 – 2000) og hans høyre hand:  CIA – agent, overvåkningssjef og narkobaron, Vladimiro Montesinos. Begge er seinere dømt til mange år i fengsel for blant annet korrupsjon og drap. Aktivistene kaller mafiaen «fujimontesinistas» – og det var denne mafiaen som sloss mot valget av Castillo i fjor. Hans motkandidat var Keiko Fujimori, Albertos datter.

Peru har møtt den samme krisa som ellers dominerer verden. Prisene har gått til himmels. Ledigheten er høy. Store deler av økonomien er i uformell sektor. Halvparten av arbeiderne har midlertidige jobber. Og halve befolkninga på 33 millioner totalt lever i fattigdom med dårlig tilgang på mat og vann.

De latin-amerikanske landene har historisk vært prega av en selvbevisst overklasse som barrikaderer sin rikdom inne bak høye murer med strømførende gjerder og bevæpnede vakter. Dette borgerskapet synes det er en selvfølge at de har privilegier, og at de uten hinder kan utnytte nasjonens ressurser. Om noen truer deres posisjon, skyr de ingen midler for å stoppe sine politiske motstandere. De har hatt USA og CIA i ryggen.

Slik har det også vært i Peru. Landet er et rikt land med gruver, fiskerier og jordbruk som viktige næringsveier. I den berømte boka «Latin-Amerikas åpne årer» (1971) viser Eduardo Galeano hvordan kontinentets rikdommer er utnyttet av multinasjonale selskaper i allianse med et nasjonalt borgerskap. Der rikdommene har vært størst, er fattigdommen mest utbredt. Dessverre lever mange av disse økonomiske mønstrene videre i dag og kan dels forklare Perus krise.

Samtidig er Peru er et fascinerende land med en variert og dramatisk natur:  Kyststripa mot Stillehavet er ørken, og landet hever seg gradvis opp mot fjellene der de snøkledde toppene er over 6500 meter. Østover senker landskapet seg steg for steg mot Amazonas som utgjør 2/3-del av landet.

Jeg og min eldste sønn reiste Peru rundt for en måned siden. Overalt møter du vennlige og gjestfrie mennesker. Men også som turist merker du at det ulmer under overflata. Og nå marsjerer folk i gatene for å støtte den avsatte presidenten med krav om nedstengning av kongressen og utskriving av nyvalg.

Denne artikkelen er også publisert i Fædrelandsvennen 15/12 - 2022

 

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 73 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

4 kommentarer til «Perus permanente krise»

  1. Takk for den. Våre media er så langt jeg har registrert tause om bakgrunn og årsaken til uroa i Peru.

    1. Takk for kommentar. Ragnar. Nei, jeg har ikke lest noen artikkel i norske medier som prøver å gå under overflata på det som nå skjer i Peru. Men det er vel ikke overraskende?

Det er stengt for kommentarer.