Tangen må betale 335 millioner til britiske skattemyndigheter etter forlik

Illustrasjon: T. Vestaas  Også publisert i Argument Agder

Nicolai Tangen bygde opp sin milliardformue ved å operere i en rekke skatteparadis. Dette var utgangspunktet for en langvarig konflikt med skattemyndighetene i Storbritannia som førte til at han nå må betale 335 millioner i «restskatt». Det sier mye om utviklingen i Norge at denne mannen ble ansatt som øverste ansvarlig for forvaltning av Oljefondet. Noe liknende hadde neppe vært mulig i andre land som har blitt hardt rammet av finansspekulasjoner.  

I april 2016 avslørte en lekkasje, kalt Panama Papers, hvordan advokatbyrået Mossack Fonseca tilrettela for grov og omfattende kriminalitet, blant annet våpensmugling, skatteunndragelse og menneskehandel. 11,5 millioner dokumenter ble lekket fra advokatbyrået til Süddeutsche Zeitung.

Statsministeren i Island, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, måtte da gå etter avsløringer om bankkonto i skatteparadis. I hans tilfelle var det ikke påvist direkte ulovligheter, men det ble for politisk belastende å ha en statsminister som opererte fra skatteparadis.

I Norge derimot blir det ansatt en oljefondsjef som aktivt har brukt en rekke skatteparadis for å bygge opp sin milliardformue. Nicolai Tangen  har offentlig forsvart skatteparadiser som i realiteten er en trussel mot velferden og liv for folk i verden og en avgjørende årsak til den globale fattigdommen samt redskaper for hvitvasking av narkopenger.

VG melder 11/6 at Tangen må betale britiske skattemyndigheter 335 millioner kroner etter et forlik. Hedgefondet han bygde opp i Storbritannia, havnet i en stor skattetvist om bruk av skatteparadiser mens han fortsatt ledet det. Konflikten gjaldt en bonusordning i AKO Capital, som i flere år brukte to skatteparadis for å kanalisere over en milliard kroner fra selskapet til partnerne. Deriblant til Nicolai Tangen selv.

I Norge blir altså folk som Tangen premiert med sentrale stillinger, en person som på alle måter har prøvd å unngå å bidra til felles velferd.  Han har råd til å betale. Han fikk med seg  et utbytte på 2,1 milliarder kroner fra sitt tidligere forvalterselskap AKO Capital da han skifta jobb i fjor. 

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

2 kommentarer til «Tangen må betale 335 millioner til britiske skattemyndigheter etter forlik»

Det er stengt for kommentarer.