2.mai: Til minne om ofrene i Odessa

2. mai 2014 ble et titalls pro-russiske ukrainske aktivister brent og massakrert inne i Fagforeningens Hus i byen Odesssa i Sørøst-Ukraina. Andre ble skutt eller slått i hjel mens de prøvde å komme ut av det brennende huset. Brannstifterne var  fascister, primært fra partiene Svoboda og Høyre – sektor.  Kanskje ble  over hundre drept til sammen. Dette har vært en av de verste naziforbrytelsene i Europa i moderne tid.

Klassekampen skreiv dette om massakren 7/5 2014:

Mens flammene slikket rundt de innesperrede prorussiske aktivistene i fagforeningsbygningen i Odessa fredag, ropte folkemengden utenfor «Brenn, koloradi, brenn» og sang den ukrainske nasjonalsangen.

Hakekorsaktige merker og graffiti der det sto «Galicias SS» ble spraymalt på bygningen, ifølge New York Times. 38 prorussiske aktivister ble drept i brannen fredag.

Skjellsordet koloradi betyr Coloradobiller, og spiller på at et skadeinsekt er svart og oransje, samme farge som St. Georg-sløyfen som prorussiske aktivister i Ukraina bruker.

Lederen for Høyres – sektor , Dimitro Jarosj , som jeg har skrevet om tidligere, er nå blitt utnevnt til rådgiver for generalstabsjefen og med kommando over sin egen divisjon. Denne beslutninga synes den norske regjeringa er helt i orden.

Andre kilder:

http://www.globalresearch.ca/spinning-the-odessa-massacre/5380659

http://www.abcnyheter.no/nyheter/2015/04/07/221471/ultranasjonalist-blir-militaerradgiver-i-kiev

http://radikalportal.no/2014/05/06/46-drept-i-odessa-massakre-slik-er-fascismen/

 

 

 

 

 

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.