Lurte millioner fra eldre småsparere

 

Ved et vegkryss på kommunesenteret Tangvall i Søgne ligger «Haugen-Senteret» , en eiendom som inneholder en klynge butikker, en nedlagt Kina-restaurant og noen parkeringsplasser.  Dette bygget er blant flere som er blitt brukt som spekulasjonsobjekter av grådige finansfolk som har lurt en rekke eldre mennesker til å investere sparepengene sine i håpløse eiendomsprosjekter.

Det er blant annet Indigo Finans som står bak denne svindelen. Det er bakmannen Thor Stian Kennedy Normann og selgerne hans som tjener seg styrtrike på å svindle godtroende eldre mennesker. Slike selskaper kan fortsette år etter år uten at de blir stoppa av myndighetene selv om de ikke har konsesjon. «Sådan är kapitalismen» som det heter i den gammel visa med Fred Åkerström. 

The Golden Oldies

Det er Dagens Næringsliv som skriver om dette 8/6 i første reportasje i en serie i tre deler som de kaller «The Golden Oldies». DN avslører her «hvordan en hel industri av «investeringsrådgivere» har fått eldre mennesker til å gi fra seg hundrevis av millioner sparekroner til selskaper som hverken har konsesjoner, tillatelser eller sikkerhetsmekanismer som er lovpålagt banker og fondsforvaltere. Denne virksomheten foregår med bistand fra advokater, revisorer og regnskapsførere.»

Den grundige reportasjen er verd å lese i sin helhet. DN skriver blant annet om Silvia Berg-Andersen på 69 år som investerte 5 millioner i Indigo Finans eiendomsprosjekter.

Berg-Andersen er en av flere titall pensjonister og formuende eldre som ble lokket til å investere i det som på papiret så ut som gunstige eiendomsprosjekter. I realiteten ble hun offer for Indigo Finans’ lille hær av unge telefonselgere, som uten nødvendige konsesjoner eller sosiale skrupler ringte uinvitert hjem til eldre mennesker for å få tak i pengene deres. Hun og andre eldre ble overtalt til å kjøpe eiendommer til grov overpris fra den skjulte bakmannen, Indigo-eier Thor Stian Kennedy Normann.

– Jeg hadde vært kunde i Acta i mange år og hadde hatt en negativ opplevelse med dem. Så ringte det en helt fantastisk blid og positiv fyr fra Indigo, forteller Berg-Andersen.

Han fortalte hvor «sykt god» Indigo-sjef Thor Stian Normann var med næringseiendom.

– Det var rene hallelujastemningen, og jeg ble revet med.

Berg-Andersen solgte sine andeler i Acta og investerte over fem millioner kroner i Haugen Senter, et kjøpesenter i Søgne utenfor Kristiansand.

Berg-Andersen ble ikke engang direkte aksjonær. Pengene hennes ble plassert i et såkalt indre selskap som Indigo-eier Thor Stian Kennedy Normann kontrollerer fullt ut. Der har hun null innflytelse, ingen mulighet til å selge andelene og svært få forhåpninger om å tjene penger på investeringen. Hun er helt prisgitt Normann og hans medhjelpere.

Etterpå fikk hun julekort fra selgeren i Indigo Finans. – Med bilde av jesusbarnet og jomfru Maria. Han visste at jeg var en troende. Kan du begripe frekkheten?

Hjernesvulst

DN skriver videre om den pensjonerte skolelæreren Kåre Gudmundseth som var 92 år da han ble kontakta av Indigo Finans. Han var et nøysomt menneske som hadde lagt opp penger i banken.

– Kåre var svært svekket på slutten. Om ikke dette tok livet av ham, er jeg sikker på at det reduserte livskvaliteten hans betydelig mot slutten, sier en venn. Gudmundseth døde i fjor sommer, noen måneder etter at han overførte 1,2 millioner kroner.

– Kåre hadde reservert seg mot telefonsalg, men de ringte ham likevel. Han ble bedt om å komme i flere møter, fire eller fem. Han ble groomet og presset, slik jeg ser det. Det siste møtet varte i halvannen time, og til slutt skrev han under på papirene, forteller vennen. – Han var svekket, det er helt sikkert. Han må ha hatt nedsatt dømmekraft og motstandskraft.

Aftenposten avslørte i 2008 at finansselskapet Acta troppa opp på aldershjem og privathjem for å lure eldre til å investere sparepengene sine i tvilsomme prosjekter. Mange eldre tok opp store lån på huset sitt. Demente tegna kontrakter. Så denne virksomheten har pågått i mange år, men den gangen var det med konsesjon.

Beskyttes av systemet

Allerede i 2012 undersøkte Finanstilsynet virksomheten til Thor Stian Kennedy Normann og hans Indigo Finans. Først i 2017 fant Finanstilsynet det for godt å sette ned foten for Indigo Finans’ virksomhet. Da hadde Thor Stian Kennedy Normann og hans «meglere» klart å hente nærmere 300 millioner kroner ut av norske pensjonisters kontoer.

Selv om Indigo Finans er konkurs, fortsetter virksomheten videre under andre navn.  Flere investorer som føler seg lurt, har gått til retten og fått tvangspant og arrest i Normanns verdier.

DN skriver videre:

Thor Stian Kennedy Normanns svarte Mercedes glir ut av parkeringshuset i Oslo sentrum. Den tidligere direktøren i Indigo Finans er vannkjemmet, han møter kjæresten og kjører av gårde.

Mercedesen er beheftet med tvangspant og arrester for nær 18 millioner kroner fra tidligere kunder.

Normann kjører hjem til den eksklusive strandvillaen i Asker han kjøpte for 28 millioner kroner.

Normann har vært vanskelig å få tak i månedene etter at Indigo Finans gikk konkurs i desember. I skifteretten var han sykmeldt.

Mens Normann har levd som en greve på de 50 millionene han tjente i 2015 og 2016 på å selge overpriset eiendom til de gamle kundene, har tre av dem avgått ved døden før de rakk å se kravene sine innfridd.

Og prosjektene som tidligere ble solgt av Indigo Finans? De samme eiendommene dukker nå opp i nyetablerte selskaper, med andre navn, hvor de blir presentert som attraktive investeringsobjekter for nye investorer.


Indigo Finans er bare et eksempel av flere som DN avdekker i serien sin. De to journalistene Line Dugstad og Gøran Skaalmo skal ha ros for denne gravejournalistikken.

Det finnes folk som går over lik for å tjene penger. Systemet klarer ikke å stoppe disse folkene. Som Fred Åkerstrøm synger i «Sådan är kapitalismen«: «Det är de rikas paradis».

Kommentar : Dagens Næringsliv melder 27/8 at grunnleggeren av Indigo Finans Thor Stian Kennedy Normann er død. Han døde på øya Ibiza hjemme hos sine svigerforeldre. Han ble 39 år. Dødsårsaken er uklar, sier advokat Anders Pind.

 

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 73 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

2 kommentarer til «Lurte millioner fra eldre småsparere»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.