Vi må gi Facebook fingeren!

Meta er et selskap med flere personvernsbrudd og datalekkasjer.

De siste dagene har de sendt et varsel på Facebook. Meta skal bruke innleggene og bildene dine for å trene datamodellene sine innen kunstig intelligens (KI), skriver NRK.

Inga Strümke har de siste årene blitt en av Norges mest etterspurte forskere og fremste eksperter på kunstig intelligens (KI). Hun sier til  TV2: «Jeg tenker at nå må vi gi Meta fingeren, fordi Meta gir oss fingeren. Nå sletter jeg Facebook-profilen min før 26. juni»

Jeg sletta kontoen min for et halv år siden. Da skreiv jeg:

Vi må slutte å bruke Facebook

Alle FB-brukere får nå overvåkingskapitalismen midt i fleisen. FBs innsamling av persondata er ulovlig, ifølge GDPR (EUs personvernforordning). Facebook er et datterselskap av Meta som også eier Instagram. Det norske datatilsynet har ilagt Meta tvangsmulkt på en million pr. dag fordi forbudet mot adferdsbasert markedsføring på Facebook og Instagram ikke følges.

Datatilsynene i Europa følger etter og strammer nå til, og Meta prøver å komme lovgivningen i forkjøpet. Med et tjuetriks prøver de å få brukernes samtykke til å fortsette sin ulovlig innsamling av personopplysninger. Datatilsynet antyder at dette er ulovlig.

Det ene valget du får, er at du kan fortsette å bruke FB «gratis» mot at du gir FB  full rett til å samle opplysninger om deg og spisse sine annonser mot deg. Du gir altså fra deg et personvern som er garantert i grunnloven. Det andre valget er å betale til en av verdens største selskaper for å slippe annonser og masseinnsamling av dine persondata. Du skal altså betale Mark Zuckerberg for en lovbeskyttet rettighet!

Valget bør være klart: Slett kontoen din

Problemet er ikke så enkelt for mange. Facebook har lenge blitt sett på en slags nøytral og gratis plattform der du kan dele bilder og informasjon med dine venner. Alle typer offentlige og private instanser bruker FB. Mange organisasjoner, aksjonsgrupper og enkeltpersoner er avhengig av FB i sitt politiske arbeid. Selv de mest revolusjonære lever på Zuckersbergs nåde. Når som helst kan Meta sensurere og slette sider på FB.

De fleste har hatt et ubevisst forhold til dette. Facebook samler alle data om ditt privatliv og legger det inn i en skjult database som heter «Hive» der dataene blir analysert og solgt videre til høystbydende. Du får aldri innsyn i disse dataene.

Det betyr at Facebook har innsyn i alt i ditt liv: din seksuelle orientering, etnisitet, religiøse og politiske holdninger, lykkefølelser, utdanning, bruk av vanedannende stoffer, alder og kjønn – og ditt nettverk. All din aktivitet på Facebook, som til hver eneste «like»- klikk, registreres. Dette kan også kobles opp mot annen aktivitet du driver på nettet som nettsider du besøker. De manipulerer dine følelser og forutser din adferd.

Overvåkingskapitalismen utnytter kynisk menneskenes behov for å bli anerkjent og sett. De bruker metoder som er avhengighetsskapende for å holde oss på skjermen flest mulig timer av døgnet.  Dette er overvåkingskapitalismens forretningsmodell. De lever av å overvåke vårt privatliv. Flere vil nå forstå det og slette kontoen sin. Dermed blir det færre og færre som får den nyttige informasjonen.

Jeg mener vi må diskutere alternativer. Det er ikke umulig at FB vil stenge ned i Europa fordi deres forretningsmodellen er under press. En dag kan vi oppleve at alt er borte.

Kommunikasjon bør skje på en annen måte enn gjennom sosiale medier. Det skjønner de fleste når de prøver å lese kommentarfeltene på FB. Sosiale medier gjør oss til dårligere mennesker, skriver Jaron Lanier i boka «Ti argumenter for å slette sosiale medier nå». (se under).

E-post-lister er et alternativ. Å lage blogger et annet. Den muntlige og personlige kontakten er viktig i politisk mobilisering. Og bruk heller mer av tida på å fordype deg i bøker, gå på fysiske møter og gå i demonstrasjoner enn å bruke tida på sosiale medier. Eller ta en tur i skog og fjell. Lev mest mulig kobla fra nettet.

Les også:

De stjeler ditt privatliv

Her er Laniers ti argumenter for å slette sosiale medier: 

ARGUMENT ÉN

Du er i ferd med å miste din frie vilje

ARGUMENT TO

Å slutte med sosiale medier er den mest målrettede metoden for å motstå galskapen i vår tid

ARGUMENT TRE

Sosiale medier gjør deg til en drittsekk

ARGUMENT FIRE

Sosiale medier undergraver sannheten

ARGUMENT FEM

Sosiale medier gjør at det du sier, blir meningsløst

ARGUMENT SEKS

Sosiale medier ødelegger dine empatiske evner

ARGUMENT SJU

Sosiale medier gjør deg ulykkelig

ARGUMENT ÅTTE

Sosiale medier vil ikke at du skal ha økonomisk verdighet

ARGUMENT NI

Sosiale medier gjør politikk umulig

ARGUMENT TI

Sosiale medier hater sjelen din

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

Én kommentar til «Vi må gi Facebook fingeren!»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.