Ukraina og NATO

Innlegg i Fædrelandsvennen 23/1 2015

 

Det blir framstilt som en gladnyhet at Ukraina ønsker medlemskap i NATO. Men dette er lek med ilden. Russerens reaksjon mot ekspensjon fra Vesten er helt forståelig av historiske årsaker. Fire ganger i moderne tid er russerne angrepet av vestlige makter: Napoleons felttog i 1812, Tysklands angrep under første og andre verdenskrig, og Vestens innblanding på de hvites side under borgerkrigen etter revolusjonen i 1917.

Stikk i strid med det løftet som ble gitt da Mikael Gorbatsjov bidro til Murens fall, har NATO rykket helt fram til Russlands vestgrenser. USA og NATO brukte i 2014 den krisa de selv hadde skapt i Ukraina, til også å rykke fram med militært materiell og kontinuerlige øvelser.

Samtidig skjer det en enorm opprustning i Ukraina.   Statsminister Arsenji Jatsenjuk støttet under siste valget kandidaturet ved valget til nazisten Andrej Biletskij, leder av Azov-brigaden, som kjemper under SS-runen Wolfsangel og som er beryktet for sine grusomheter og overgrep i kampene mot opprørere i Øst-Ukraina. Azov-regimentet er nå inkorporert i den ukrainske nasjonalgarden.

Ukraina er dessuten gjennomkorrupt. Den nye  finansministeren er for øvrig Natalie Jaresko. Hun er amerikansk statsborger og med sterke bånd til den amerikanske finanskapitalen, blant annet medeier og sjef i investeringsfirmaet Horizon Capital.

«Ukraine Freedom Support Act» passerte Kongressen 11/12 (som er en konkretisering av H. Res. 758, vedtatt 4/12). Loven betyr at USA vil gi Ukraina omfattende støtte med våpen og annet militærutstyr og at amerikanske militære “rådgivere” vil bidra til trening av Ukrainas militære styrker. Loven vil også bety en opptrapping av den økonomiske krigføringa mot Russland.  USA skal aktivt arbeide for regimeskifte i Russland innen 2018 ved å støtte indre opposisjon og opprør mot Putin.

Stoltenberg sier at NATO kan plassere tropper hvor de vil. Han var «Rosemannen» etter 22. juli 2011, men framstår nå som kald kriger.

Jeg er ingen tilhenger av Putin. Jeg har blant annet lest Anna Politkovskaja om Putins Russland. Hun ble drept for sin kritiske journalistikk.  At det oppstår opprør mot et slikt regime, må vi regne med uten at det betyr at alle er femtekolonnister for NATO og USA.

På motsatt side blir det mer og mer en kaldkrig – retorikk som overtar: Logikken er at om du er kritisk til USA/NATO, så er du støttespiller eller «nyttig idiot» for regimet i Kreml. I en slik atmosfære blir alle nyanser borte, og scenen er åpen for krigspropagandaen.

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

Én kommentar til «Ukraina og NATO»

Det er stengt for kommentarer.