Spørsmål til Strømmestiftelsen

I en kronikk i Fedrelandsvennen 30/4 viste jeg hvordan Strømmestiftelsen har mottatt 6, 8 millioner kroner via hedgefondet AKO Capital som opererer med flere selskaper i skatteparadiset Caymanøyene Jeg får tilsvar samme dag fra fondsforvalter Nicolai Tangen, styremedlem Henrik Syse og generalsekretær i Strømmestiftelsen Øyvind Aadland. De påsto at jeg fremmet «insinuasjoner», «feilaktige påstander» og «faktafeil».

Det har vært diverse oppslag og debattinnlegg i flere medier om denne saken nå i to måneder, og alle mine anklagepunkter mot Strømmestiftelsen er blitt bekreftet. Jeg viser blant annet til et oppslag i nettavisa abc nyheter 18/5 der overskriften er følgende: «Henrik Syse går god for registrering på Cayman Islands.  Etikkekspert Henrik Syse er styremedlem i fire selskaper i skatteparadis.»

Saken blir fulgt opp av lederen for Tax Justice Network Sigrid Klæboe Jacobsen i Fvn 21/6.  Hennes organisasjonen har blant annet følgende medlemsorganisasjoner: Unio, NTL, Fagforbundet Akademikerforbundet. Redd Barna, Kirkens Nødhjelp, Changemaker, Mellomkirkelig Råd, Norsk Folkehjelp og Stiftelsen Korsvei.

Jacobsen skriver blant annet:

Hemmelighold i skatteparadis skaper forhold som er attraktive for kriminelle. Men de gjør det også mer attraktivt for i utgangspunktet lovlydige å bryte (andre lands) lover. Dette fordi lovbrudd oppstår i kombinasjonen av faktorer som motivasjon, muligheter for lovbrudd, manglende kontroll og risiko for å bli tatt. Skatteparadis som Caymanøyene scorer høyt på flere av disse faktorene.

Selv de som i utgangspunktet har gode intensjoner, kan ende opp med å ta i bruk skatteparadisene til ulovlige formål – som å unndra skatt. Aktører med gode hensikter bør derfor styre unna skatteparadisene, og unngå å ta imot penger som kommer derfra.

Jeg har på bakgrunn av dette to spørsmål til Strømmestiftelsens generalsekretær Øyvind Aadland:

  1. Du skriver at jeg fremmer en rekke «faktafeil» i min kronikk 30/4. I ettertid er det blitt dokumentert at det ikke finnes eller er påvist noen slike feil. Opprettholder du likevel denne påstanden? I så fall må du fortelle konkret hvilke  feil dette er.
  1. Vil Strømmestiftelsen følge oppfordringen fra Tax Justice Network og unngå å ta imot penger fra skatteparadis?

 

Leserinnlegg i Fædrelandsvennen 25. juni

Her er Strømmestiftelsens svar.

 

Les også:

Fra Halvor Fjermeros´blogg:

Men hvor lenge var Henrik Syse i skatteparadis?

Se også:

Strømmestiftelsen får penger fra skatteparadis

Og:

Syse bekrefter at han er styremedlem i skatteparadis

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

Én kommentar til «Spørsmål til Strømmestiftelsen»

Det er stengt for kommentarer.