Sosialdemokrater for TTIP

stop-ttip-150x150

I en avstemning i EU-parlamentets handelskomite 28. mai stemte en samlet sosialdemokratisk blokk for den udemokratiske TTIP-avtalen. De stemte også for et forslag som åpner døra for investor-stat-løsningen (ISDS) der multinasjonale selskaper kan saksøke stater for tap av fremtidig profitt.

Som jeg skrev tidligere om dette:

At europeiske sosialdemokratiske politikere og partier offisielt er tilhengere av de TTIP, forteller om det ideologiske havariet i denne bevegelsen og deres fullstendige konvertering til nyliberalismen.

På sitt landsmøte i vår uttalte Arbeiderpartiet:

Betingelsene for norsk eksportnæring vil være et viktig hensyn i Arbeiderpartiets vurdering av TTIP. Samtidig vil ikke Arbeiderpartiet kunne støtte en handelsavtale som undergraver hardt tilkjempede rettigheter og standarder.

Men hele poenget med handelsavtaler som TTIP (og TISA) er jo at de styrker de multinasjonale selskapenes makt  og undergraver nasjonal suverenitet, miljøstandarder  og arbeidstakeres rettigheter.

10. juni skal TTIP og ISDS opp til debatt i det nye EU-parlamentet. Det blir spennende å se om hva sosialdemokratene stemmer da.

Kilde: Klassekampen 30/5

Se også andre artikler om TTIP og TISA.

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.