OXI

 

Når alle stemmene er telt opp i valget i Hellas, viser det at over 61% stemte nei og 39 % ja. Det ble jevnt nei over hele landet, påfallende lite forskjell på byområder, bygder og øyer.

Å legge ut Troikaens avtaleforslag til folkeavstemning, har gitt den slitne greske befolkninga mulighet til å uttrykke sin protest. Det er en seier for alle de grekerne som er kasta ned i fattigdom av en uvettig økonomisk politikk gjennom fem år, diktert fra Troikaen.

(Troikaen er EUs sentralbank (ECB), Det Internasjonale Pengefondet (IMF) og EU-kommisjonen).

 

Det er en seier for demokratiet.

Det er en seier for regjeringspartiet Syriza. Regjeringa og statsminister Tsipras som står nå stødigere enn noen gang.

Det er en seier for alle som kjemper mot nedskjæringer og nyliberalisme. Et ja hadde blitt svært vanskelig for f.eks. Podemos i Spania som kan vinne valget i november.

Det er et slag for de totalitære markedsfundamentalistene  som har ønska å fjerne Syriza fra makta gjennom utpressing.

EU har hele tida visst at deres krav til Hellas var umulige. De har bevisst skjult rapporter som har gitt Tsipras rett i at den greske gjelda ikke er holdbar. Vi husker Thorbjørn Jaglands profetiske ord fra valgnatta før den norske folkeavstemninga om medlemskap i EU i 1994:

Den som farer med fusk og fanteri, vil tape denne kampen.

Den historiske erfaring tilsier at opprør er nødvendig. Men de herskende vil nå med alle midler unngå at den greske protesten smitter over til andre land. De vil gjøre alt for å undergrave den greske protesten. Derfor er framtida svært usikker – og grekerne trenger all støtte.

PS:

Troikaen har f.eks. vært villig gi økonomisk støtte til det høyreekstreme styret i Ukraina uten reservasjon til tross for at dette landet er mye verre stilt økonomisk enn Hellas.

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.