Oppgjøret med godhetsregimet

Terje Tvedts kronikk «Clinton stiftelsen og det nye Norge» er en spissing av en kritikk han har retta mot det norske godhetsregimet i flere tiår. På denne sida  er en oversikt over hans filmer, bøker og artikler. Her ligger alle brannfaklene samla på et sted.

Pål Steigan stiller på sin blogg helt betimelige disse spørsmål til Bjørnar Moxnes:

Tvedt anklager i sin artikkel også venstresida, inkludert SV og Rødt for å være blitt en del av dette systemet. Mitt spørsmål til Rødts leder Bjørnar Moxnes er todelt: Hva mener du om Terje Tvedts seks brannfakler og – er du villig til å gå i spissen for å ta et oppgjør med hele dette betente humanitær-politiske komplekset?

Jeg er redd han aldri vil få noen svar.

Rødt har som parti hatt et helt ubevisst forhold til bistandsbransjen. Partiets offisielle linje så langt har vært å være en del av godhetsregimet. De har i alle år støtta bevilgninger til såkalt u-hjelp. De har støtta alle NRK-innsamlingene. I år kunne folk melde seg inn i Rødt og heller betale kontingent til det søkkrike Røde Kors som har 3 milliarder kroner salta ned på bok. I 2015 hadde de 2,7 milliarder i verdipapirer.

De eneste politikerne som har, så langt jeg har oversikt, reist kritikk mot norske bidrag til Clinton Foundation er Carl I Hagen og Christian Tybring-Gjedde. Sistnevnte kritiserte også NRK innsamlinga i år.

Hvorfor overlater «venstresida» denne viktige samfunnskritikken til FrP-politikere og enkelte uavhengige intellektuelle?  

I det siste forslaget til arbeidsprogram for Rødt er ikke bistand nevnt med ett ord.

Jeg veit at det er mange medlemmer i Rødt som er sterkt kritiske til bistandsbransjen. Det er på tide at disse kommer på banen.

Øyvind Andresen

Leder for Rødt i Vest-Agder (2012 – 2016)

Her oppsummerer jeg mine erfaringer med debatten i Rødt:

http://andresensblogg.no/?s=ekkokammer

Andre kilder:

http://www.dagbladet.no/nyheter/ber-regjeringen-avvikle-clinton-stotte/6026621

 

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.