Kunstelskerne med hundretusener av liv på samvittigheten

De to første opiumskrigene førte den britiske imperialismen på 1800-tallet for å tvinge opium på det kinesiske folket. Den tredje opiumskrigen er ført av legemiddelfirmaet Perdue Pharma mot det amerikanske folket i vårt århundre. Firmaet eies av den søkkrike  Sackler-familien som gjennom sin stiftelse har gitt pengegaver til kjente museer og universiteter over hele verden.

Kapitalens makt over kunsten kommer blant annet til uttrykk i at mangemilliardærer eller store multinasjonale selskapene gir pengegaver f.eks. til  universiteter, teateret og museer gjennom egne stiftelser. Dette blir da markedsført gjennom logoer, egne rom og skilt i institusjonene. Aktuelt eksempel i Norge er tvillingsøsterene Fredriksens skandaløse avtale med Nasjonalmuseet.

Sackler-navnet finnes på et stort antall museer og universiteter. Dette er bare noen få eksempler: USAs nasjonalmuseum The Smithsonian har «the Arthur M. Sackler Gallery», the Metropolitan Museum of Art har en  Sackler Wing; i Louvre i Paris har «the Sackler Wing of Oriental Antiquities ». Det er et Sackler Museum i Harvard og et Sackler Center for Arts Education ved the Guggenheim i New York.

Sackler-familen er eiere av Perdue Pharma som produserer det sterkt avhengighetsskapende smertestillende opiumspreparatet OxyContin som har skapt opioid – epidemi  i USA.

Lege og redaktør Kari Tveito skriver i Tidsskriftet for Den norske legeforening 30/6 2019 :

Hver dag dør mer enn 130 mennesker av opioidoverdoser, og i 2017 hadde om lag 1,7 millioner amerikanere avhengighetslidelser knyttet til reseptbelagte opioider.

Daværende direktør Richard Sackler skreiv i en e-post til sjefene i Purdue Pharma i 2001:

Vi må hamre løs på de narkomane ved hver eneste mulighet vi får. De er problemet. De er skjødesløse kriminelle.

Purdue Pharma har ført en usedvanlig aggressiv markedskampanje overfor amerikanske leger der mange lot seg bestikke til å bli soldater i opiumskrigen mot sine pasienter.

Til nå har minst 200 000 dødd av overdose av OxyContin. Aktivister mener tallet er 400 000.  Hundretusener andre er blitt narkomane. Nesten alle de amerikanske statene har nå gått til søksmål mot Permue Pharma.

Museene har nå blitt pressa til å si nei takk til videre Sackler-donasjonene. Men de har lenge vært kjent med virksomheten til Perdue Pharma som har produsert OxyContin siden 1996. Produktet selges også i Norge, legalt på blå resept.

Den kjente kunstfotografen  Nan Goldin ble avhengig av OxyContin, “over natta” som hun selv skriver. Hun starta organisasjonen  P.A:I.N (Prescription Addiction Intervention Now) som har aksjonert mot museer hele verden som fremmer Sackler-familiens interesser. Her er fra en aksjon de gjennomført mot Guggenheimer i New York februar i år:

Fredriksen-søstrenes penger kommer fra faren, skatteflyktning, olje- og shippingmagnat John Fredriksen. Er hans oljepenger mindre skitne enn Sackler-familiens?

Les også:

Kunst og kapital

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.