Jordas lunger puster tungt

Brasils nye president,  Jair Bolsonaro, har satt i gang en storstilt klappjakt på Amazonas urfolk. Avskogingen betyr at det nå forsvinner områder på størrelse med tre fotballbaner hvert minutt, skriver Klassekampen 1/8. Kvegdrift, veger og gruver tar over.

Bolsonaro vil utrydde venstresida. Han hyller militærdiktaturet i Brasil (1964 – 1985) og sier generalene gjorde den feilen at de ikke drepte motstanderne i stedet for bare å torturere dem. Han synes Brasils svarte befolkning «ikke en gang duger til forplantning».

Han er en bølle – og han er en fascist. Men han er finanskapitalens bølle. At han fikk holde åpningstalen på årets World Economic Forum i Davos i januar , var en rituell handling som bekrefter hans inntreden og anerkjennelse som en av verdens herskere.

Er det noen som ennå har illusjoner igjen? Kampen for kloden vår er å slåss hver dag mot verdens herskere og den globaliserte kapitalismen.

Nordmenn i Davos 2019

I Davos hvert år samles verdens mektigste. WEF er en medlemsforening for de 1000 rikeste selskapene i verden. Presidenten er Børge Brende (Høyre), tidligere norsk utenriksminister.

Blant andre nordmenn som var til stede i år var disse:

Haakon, kronprins, Jens Stoltenberg, kriger, Stein Erik Hagen, kremmer, Sigve Brekke, sjef i Telenor, Gunn Warsted, styreleder i Telenor, Nina Jensen, adm. dir i Røkkes selskap Rev Ocean, Gry Aarnes, direktør i Rema 1000 og  Svein Tore Holsether, adm. dir i Yara.

Deltageravgiften var på 160 000 kr.

Greta Thunberg kom også til Davos  – med tog, men da hadde de fleste deltagerne dratt hjem med sine privatfly. 1500 privatfly ble brukt, og på avslutningsdagen var trafikken av privatfly så tett ut fra Zürich Lufthavn, at det oppsto kø i tysk luftrom.

Innlegg i Fædrelandsvennen 10/8, noe forkorta

Se også:

Finanskapitalens nye frelser: fascisten Jair Messias Bolsonaro

Oxfam: De økonomiske ulikhetene i verden er ute av kontroll

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

2 kommentarer til «Jordas lunger puster tungt»

Det er stengt for kommentarer.