Hatets kunst

Dette ble først publisert i Argument Agder. Artikkelen er undertegnet flere personer bosatt i Kristiansand. Bildene under er Galleri Arteriets hjemmeside.

Utstillingen Angel of Death vises på den private kunstdrevne galleriet Arteriet på Lumber fra 5. juni til 21. juni. Kunstneren er “Sturmgeist”, alias Cornelius von Jakhelln. Melissa Lesamana holdt åpningstalen.

Jakhelln skriver selv på sin Facebook-side i forbindelse med utstillinga:

«På denne fredagen, 5 juni, åpner jeg min første soloutstilling “Angel of Death” på Arteriet -kun noen hundre meter fra hvor barndomshjemmet mitt lå, hvor jeg begynte å skrive & leke & male. Tittelen på maleriet i overskriften er ” Auschwitz-Birkenau “, opprettet i Berlin, etter et besøk i dødsleiren med samme navn i 2013. Utstillingen inneholder 25 + ” propagandaplakater”, dedikert til det nåværende politiske klimaet for trakassering og desinformasjon i byen min fødsel, der jeg nå bor – Kristiansand. “Death Angel of Death” er en hyllest til atmosfærene som jeg bodde i & med som tenåring underlagt mobbing – og hvor ekstrem metall var et potent medium som tilbød både flukt, trøst og konfrontasjon. Kampen er langt fra over.»

Jakhelln har også skrevet en lengre presentasjon på engelsk, lagt ut på Arteriets hjemmesider, der han identifiserer sine motstandere: forretningsmannen Einar Øgrey Brandsdal, facebooksida Sørlandsnyhetene og partiet Demokratene. Mobbingen Jakhelln sikter til, skjedde på Fiskå ungdomskole i Vågsbygd der Øgrey Bransdal  skal ha vært involvert. Dette er 20 år etterpå blitt tematisert i en artikkel i Fædrelandsvennen.

Cornelius von Jakhelln gir gjennom sin utstilling først og fremst innsikt i kunsten å hate. For det som presenteres som kunst gjennom hans bilder er systematisk hat, fornedring og hets, presentert under vignetten «kunst». Nå er det ikke første gang Jakhelln har skremt omgivelsene med sine ytringer. Få dager etter Utøya-terroren forklarte han i en kronikk i Morgenbladet med tittelen «Terrorviruset» sin forståelse av bakgrunnen for Breiviks terrorhandlinger. Han skrev bl.a. den gang: «Jeg følte meg forbigått, oversett og krenket. Raseriet var totalt.» Det er tydelig at Jakhelln raseri ikke har avtatt med tiden.

Hatefulle ytringer er ulovlig i Norge, og rammes av Straffelovens § 185 for den som «forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig setter frem en diskriminerende eller hatefull ytring. Som ytring regnes også bruk av symboler».

I form og innhold spiller utstillingens bilder på nazistiske symboler og retorikk. Bak dekke av å være et kunstneriske uttrykk, fremmer «Sturmgeist» et budskap som kan tolkes som direkte trusler om død og undergang mot Brandsdal og hans familie.

Jakhellns utstilling må oppfattes som et innspill i den politiske debatt. Undertegnede tar avstand fra urettmessige og anonyme personangrep som Sørlandsnyhetene publiserte i forbindelse med valgkampen i Kristiansand 2019.  Vi mener selvsagt også at all skolemobbing er uakseptabel.

Men det er helt ut av proporsjoner å knytte Sørlandsnyhetene, Einar Øgrey Brandsdal og Demokratene opp mot de verste forbrytelser i menneskehetens historie. Det er ikke minst en hån mot alle nazismens ofre.

Jakhelln bruk av virkemidler overgår alt som til nå er blitt presentert i den opphetede debatten omkring etableringa av Kunstsiloen og valget 2019. Det er et bunnmål. Vi forventer nå at alle besinner seg og tar avstand fra Jakhellns hatretorikk og brunskvetting av sine motstandere.

Galleri Arteriet får støtte fra Kulturrådet via Art Concil Norway. For 2020 var beløpet på 200 000 kroner. 

Undertegnet:

Øyvind Andresen

Ingjerd Skagestad

Bernt H. Utne

Terje Dragseth

Tone Avenstroup

Per M. Mathisen

PS: 

For å få et inntrykk av truslene mot Brandsdal i bildene på utstillinga, siterer jeg fra noen av tekstene:  

Vi skylder deg ikke noe annet enn utfrysning (markert med en rekke hakekors).

Du skal ikke bli vakker bare sykt tynn  (sikter til Brandsdals butikk «Blivakker).

Takk for sår som aldri gror  (markert med pistol og sverd)

På fransk: Faen ta dine venner/ Faen ta ditt hjerte/Faen ta ditt liv  Du slipper aldri unna

Auswitch the meaning of pain. The way I want you to die

Tod mit uns     Death is a gift from God

Jesus er ikke en frelser men en hevnes engel som korsfester deg over å en høyde over byen

Kill: Du skal aldri plage noen mer

Drown Yourself

May I never see your hideous face again

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.