Happy hour for ågerkarene

Trollet lokker jentene

Erik Werenskiold: Trollet lokker jentene med gull i hånden (1927)

Jeg får stadig tilbud om å ta opp forbrukslån, nå sist via epost fra noen som kaller seg Kreditt365. Selskapet hadde til og med gjort meg den tjenesten at de hadde fylt ut en ferdig lånesøknad med mitt navn som det ville ta meg to minutter å fullføre. I løpet av en time kunne jeg få overført inntil 500 000 uten sikkerhet – og med ågerrenter.

Å leve på forskudd

Markedsføringa om å ta opp forbrukslån, er svært aggressiv. Med nye lån kan du refinansiere gamle lån, og slik kan man holde det gående en stund mens gjelda vokser og katastrofen nærmer seg, altså et miniatyrbilde på hvordan kapitalismen virker globalt.

Det er en jungel av nettbaserte banker og finansinstitusjon som er grodd fram i denne voksende ågerbransjen: Nordax Finans, YA Bank, Monobank, Komplett Bank, Santander Consumer Bank osv. Siste skudd på stammen er Instabank der blant annet tidligere fondsforvalter Kristian Falnes er gått inn med 10 millioner. Han har litt å gå på. «Over 300 millioner kroner tok Kristian Falnes med seg da han sluttet i Skagenfondene for å forvalte egne midler, skrev Dagens Næringsliv 16/7 i fjor.

Bank Norwegian er større enn flyselskapet

Bank Norwegians moderselskap Norwegian Finans Holding har en børsverdi på 14,7 milliarder kroner i juni i år, mens flyselskapet Norwegian Air Shuttle ASA er verdt 10,2 milliarder. Familiene til Bjørn Kjos og styreleder og vennen Bjørn H Kise kontrollerer rundt 13% av aksjene i banken.

DN skrev 25/7:

Norwegian-kompanjong Bjørn Kise (66) tar ut 42 millioner kroner etter børssuksess med forbruksbanken Bank Norwegian.

Bjørn Kise og forretningspartner Bjørn Kjos (69) har siden jusstudiet på 70-tallet vært nære venner. Kise sitter som styreleder i både flyselskapet Norwegian Air Shuttle og Bank Norwegian. Forbruksbanken, som tilbyr lån uten sikkerhet med høy rente, er blitt en gullgruve for Kise og Kjos-familien, og Kise tar ut 42 millioner kroner i utbytte fra sitt heleide investeringsselskap Borak as.

DN skrev 22/7:

Forbrukslån er så lukrativt for Bank Norwegian og andre banker at de betaler Google 550 kroner for alle som klikker inn på en annonse – enten de blir kunde eller ikke.

Å ta åger

Åger defineres i min nynorskordbok slik:

det å ta for høg rente eller betaling, juridisk: det å utnytte ein annens naud, lettlynne, uforstand eller usjølstende i ein rettshandel til å oppnå og sikre seg føremoner som står i openbert mishøve til motytinga.

Ordet er opprinnelig norrønt (okr), og  det å bli kalt okrkarl var neppe et kompliment. Både i Bibelen og Koranen fordømmer det å ta åger.

Den såkalte ågerparagrafen ble fjerna av Stortinget  1. oktober i fjor. Selv om dette var en sovende paragraf, gir det et signal om liberalisering.

Rekord i inkassogjeld

Nordmenns inkassogjeld er nå på nærmere 90 milliarder kroner, fordelt på 7,5 millioner inkassosaker. Det har vært en kraftig øking i usikrede lån, særlig blant unge mellom 18 og 25 år. Og tidene er usikre – boligprisene er høye, ledigheten øker – og forbrukspresset er høyt. At både unge og eldre kan gjøre dumme innkjøp, enten årsaken er «naud, lettlynne, uforstand eller usjølstende», gir ikke ågerkarene moralsk rett til å utnytte disse menneskene.

Mediene og politikerne krever ikke at utlånshaiene skal stoppes, men lar saken dreie seg om at skolen ikke opplyser elevene om personlig økonomi. Selvsagt kan skolen gjøre en bedre jobb, men dette blir en avledningsmanøver for å ta fokus vekk fra hvordan finanssektoren uhemmet gjør mange til gjeldsslaver.

Den voksende ågervirksomheten viser hvordan kapitalen strømmer til finansiell spekulasjon der profitten er høyest.

Leserinnlegg i Fædrelandsvennen 10/8

Les også:

Om gjeld

Kilder:

http://www.dn.no/nyheter/finans/2014/11/10/2157/Jus/-har-glemt-dem-som-er-i-nd

http://www.nettavisen.no/na24/nordmenn-har-rekordhy-inkassogjeld/3423193993.html

 

 

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.