Feil om borgerkrigen i Peru

Innlegg i Klassekampen 4/1 - 2022

Aleksander Åsnes skriver i sitt reisebrev fra Peru i Klassekampen 2/1 følgende om borgerkrigen i landet1980 til 2000, utløst av den “maoistiske” geriljaen Lysende Sti:

«Ei litt forenkla forklaring på kva som skjedde i Peru på 80- og 90-talet er at fleirtalet av dei fattige bøndene ikkje var interesserte i å slenge seg med på ein slik revolusjon og enda i staden opp med å både bli brutalt drepne og brutalt drepe dei radikale geriljasoldatane.»

Dette er ikke «ei forenkla forklaring», det er direkte feil. Krigen var i hovedsak mellom Lysende Sti og den peruanske hæren der bøndene i regioner i Andesfjellene var pressa mellom to ytterste brutale motstandere.

La Comisión de la Verdad y Reconciliación (CVR) la i 2003 sin offisielle gransking av krigen. Granskingen konkluderte med at det var 69 280 drepte og savnede i løpet av krigen. 59% av ofrene var bønder. Det var Lysende Sti og den peruanske hæren og forskjellige typer paramilitære grupper som stod for de fleste drapene og massakrene på sivilbefolkningen.

Norske AKP (m-l) hadde ingen forbindelse til Lysende Sti.

Bildet viser ei jente ved landsbyen Sillustani i Andes i Sørlige Peru i 2022. Dette er under langt fredelige forhold enn borgerkrigen som gikk hardt utover urbefolkningen i disse områdene. Foto: Øyvind Andresen

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.