En nasjon på opphørssalg

white-crackle-effect-tragedy-mask-headbands-or-ribbons-578-p

Hellas selges nå bit for bit. Dette er resultatet av den siste avtalen mellom Hellas og Troikaen (EU, EUs sentralbank og Det internasjonale pengefondet).

Det er stiftet et fond som skulle selge unna greske offentlig eiendom til 50 milliarder euro til investorer på det internasjonale markedet. Fondets navn er Hellenic Republic Asset Development Fond. Du kan her gå inn på nettsida til dette fondet. Om du ikke har forstått det før, vil du da begripe hva krisa i Hellas dreier seg om: Ran for åpen scene. 

Dette er noe som er lagt ut til billigsalg:

  • Vann og avløp til de to største byene Tessaloniki og Aten
  • Postvesenet
  • Atens internasjonale flyplass samt 37 regionale flyplasser
  • 12 havner, blant annet Pireus.
  • Det statlige lotteriet.
  • Motorveger, busselskaper og jernbane.
  • En rekke lukrative eiendommer.
  • Statens aksjer i en rekke banker.

Fondet blir formelt eid av den greske regjeringen, men hele salget er diktert av Tysklands mektige finansminister Wolfgang Schäuble, mannen som i sin tid måtte trekke seg fra partiledelsen i CDU/CDS fordi partiet hadde ulovlig mottatt 100 000 tyske mark i gave for en våpenhandler.

Tyskland har tjent grovt på krisa i Hellas

10. august kom en rapport som tyske Halle Institute for Economic Research som vister at Tyskland hadde tjent 100 milliarder euro på krisa i Hellas etter 2010. Beløpet tilsvarer mer enn 900 milliarder kroner og stammer hovedsakelig fra lavere lånekostnader og økt salg av greske statsobligasjoner.

Det samme skjedde i Russland

Tyske investorer vil sikkert tjene grovt på privatiseringen som kan sammenliknes med det billigsalget som var av russisk statseiendommer etter Sovjetunionens fall i 1991/1992. Det betydde en voldsom oppblomstring av oligarkiet.

Wikipedia skriver om dette:

Tiden etter unionsoppløsningen ble preget av brutal privatisering og økonomisk kaos. Bruttonasjonalproduktet  ble halvert i første halvdel av 1990-årene, mens korrupsjon og organisert kriminalitet ble åpenlys

Støre om Hellas

Det er på sin plass å minne om hva Jonas Gahr Støre i sommer sa om situasjonen i Hellas:

Hellas har fått en slags ukelønnsavtale med EU. Først må de gjøre jobben, så får de ukepenger. Det er krevende og brutalt, men det er mulig å forstå at det må være slik.

Han har prøvd å moderere uttalelsen seinere, men uten at det er mulig å bli klokere av den grunn. «Var hans rådgiver Jonas Bals på ferie?» , antyder Dag Seierstad i sin faste spalte i Klassekampen.

Andre kilder:

.http://www.klassekampen.no/article/20150810/NTBO/1418077262

https://de.wikipedia.org/wiki/Hellenic_Republic_Asset_Development_Fund

http://www.hradf.com/en

http://www.dagbladet.no/2015/07/26/nyheter/hellas/krise/utenriks/politikk/40329924/

Les også:

http://andresensblogg.no/grekernes-problem/

http://andresensblogg.no/demokrati-er-et-gresk-ord/

de.wikipedia.org/wiki/Hellenic_Republic_Asset_Development_Fund

www.dagbladet.no/2015/07/26/nyheter/hellas/krise/utenriks/politikk/40329924/

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

2 kommentarer til «En nasjon på opphørssalg»

Det er stengt for kommentarer.