Det er forskjell på okkupert og okkupant!

Ingen land har rett til å gripe inni i et annet lands indre anliggende. Ukraina er ingen mønsterstat. Det er fascistiske grupperinger. Det er korrupsjon. Det har vært undertrykkelse av russisk språk. Det har vært hyllest av Bandera og andre nazister fra annen verdenskrig.

Men uansett hvor mislykka denne staten har vært, har Russland ingen rett til å gå til invasjon.

Saddam Hussein var ingen helgen. Det var heller ikke Gaddafi. Heller ikke Taliban i Afghanistan var Allahs beste barn.  Men NATO og USA hadde ingen rett til å gå inn med overlegne styrker og fjerne makthaverne. Resultatene har vært katastrofale.

Jeg har gått i demonstrasjoner gjennom hele livet og skrevet spalte opp og spalte ned: USA ut av Vietnam! Sovjet ut av Tsjekkoslovakia! Israel ut av Palestina! Sovjet – og seinere USA – ut av Afghanistan!

Jeg støtta til og med den argentinske militærjuntaen da Thatcher gikk til angrep på Las Malvinas (Falklandøyene).

Hvorfor? Fordi det er forskjell på okkupert og okkupant! Klarer man ikke å skille her, kommer man ut i en politisk avgrunn. Allment fredsprat om at begge parter må besinne seg og alle fromme ønsker om fred uten å navngi okkpanten, er bare bullshit!    

Jeg har brutt all forbindelse med nettavisa steigan.no fordi Pål Steigan ikke vil skrive de fire (for han) tabuordene på sine sider: Russland ut av Ukraina!

Vi kan diskutere NATOs og Vestens ukloke politikk til vi blir blå i trynet! Vi kan forklare kriger ut fra historiske årsakssammenhenger. Men nå er det tid til fordømmelse:

For nå har tsar Putin satt Europa i brann! Det har ført til enorme lidelser. Ansvaret for krigen har Russland ene og aleine. Nå gjelder det å støtte det ukrainske folket!

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

6 kommentarer til «Det er forskjell på okkupert og okkupant!»

 1. Her er vi heilt enige, Øyvind! Var faktisk litt usikker på hva du måtte mene om denne krigen… Men er veldig glad for at du tar et så klart standpunkt!
  Nora-Lise

 2. Hei Øyvind,
  Takk for at vi fikk lese din artikkel.
  Jeg haper dette perspektivet får rom i store samfunnet.

 3. Veldig bra innlegg, er 100 % enig med deg. Jeg er under stadig angrep fra hva jeg vil kalle ytterliggående meninger på høyresiden, og dette summerer opp mitt forsvar.

 4. Veldig bra artikkel, er 100 % enig med deg. Jeg er under stadig angrep fra ufine og ytterliggående meninger på høyresiden, og dette summerer opp mine motargumenter.
  mvh
  Øystein Bekkevold

Det er stengt for kommentarer.