van Gogh framstilte i mange av sine malerier og tegninger mennesker i arbeid. Særlig er dette typisk i hans tidlige kunst. «Arbeidet er menneskets egentlige egenskap», skrev han i et brev til broren.
Det er likevel få spor i kunsten hans som viste at han levde i et industrisamfunn. I noen få bilder skaper et passerende tog dynamikken. Men ellers er det en før-industriell verden som preger kunsten hans.
Å framstille vevere er et klassisk motiv i nederlandsk malerikunst. Dette maleriet fra hjemmeproduksjon er for øvrig er malt nøyaktig hundre år etter at briten Edvard Cartwrigt tok patent på den mekaniske vevstolen som skulle erstattet ti handvevere.
van Gogh skriver:
Den siste studien jeg har gjort er av en mannsfigur som sitter midt i vevstolens maskineri. Av veveren ser man bare overkropp og hender. Ved siden av vinduet mot en grønn mark står en barnestol. Barnet sitter her i timevis uten å foreta seg noe annet enn å se skyttelen fare fram og tilbake.
van Gogh skriver at veverne ikke utsettes for den samme risiko som gruvearbeiderne, men de er like fattige. De klager aldri, men «ser ut som drosjehester, eller som får som skal føres til England for å slaktes».
Inspirasjonskilder:
Knud Hansen: Natcafeen Studier i van Goghs livsanskuelse Gyldendal Danmark 1985
John Berger: Se på bilder Forlaget Oktober 1985
Se også:
22. mars holdt jeg et foredrag for lærere på Vågsbygd videregående skole med tittelen: " Å se verden gjennom van Goghs blikk. En forelesningen om å bruke van Goghs bilder som utgangspunkt for å si noe om lyset og mørket, om det å kunne se og det å være blind." Deler av foredraget vil jeg bearbeide til flere blogginnlegg.
2 kommentarer til «van Gogh: Veveren ved et åpent vindu (1884)»
Det er stengt for kommentarer.