Enkel prosentregning avslører at både Nasjonalt Kompetansesenter for Havvind AS og Regjeringen driver med desinformasjon om havvind. De skiller ikke mellom effekt og energi.
Bildet over er en pagescreen tatt klokka 17.00 27/11 fra forsida til Nasjonalt Kompetansesenteret for Havvind AS. Det påstås at de to planlagte vindkraftanleggene på Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II vil produsere strøm til 870 627 husstander.
Per Arne Kykjeeide fra Kristiansand har latt noen skoleelever regne på dette. Han skriver om dette i et innlegg i Fædrelandsvennen 24/11. De dagene var vindstyrken i Nordsjøen under 5 m/s (lett bris). Vindturbiner ville i så fall produsere 7% av installert effekt ifølge en kurve som er laget av NVE. Dette tilsvarer 0,21 GW. Dersom det fordeles på 870 627 husstander, blir det 0,24 kilowatt pr. husstand, altså tilsvarende fire 60 watts pærer; nok til å opplyse et inngangsparti i et hus.
Det blåser ikke kuling kontinuerlig i Nordsjøen
Kurven fra NVE viser at det er bare ved en vindstyrke som først har nådd kuling, (ca 11 til 25 m/s), at turbinene tar ut den maksimalt installerte effekten. Ved storm styrke (fra ca 25 m/s) stopper turbinene fordi det blir for stor belastning på komponentene, ifølge NVE.
Når Nasjonalt Kompetansesenter for Havvind unnlater å vise betydningen av varierende vindstyrke, så driver de med desinformasjon. De underslår at vindkraft er en energikilde med stor tilfeldig variasjon i motsetning til regulerbar vannkraft. Vindkraftturbinene produserer strøm som må brukes umiddelbart og som vanskelig lar seg lagre til senere bruk.
Men det er ikke bare kompetansesenteret som driver desinformasjon. Regjeringen skriver på sine nettsider:
«Et vindkraftverk med kapasitet på 1 500 MW er beregnet til å produsere 7 terrawattimer årlig. Det vil kunne forsyne om lag 460 000 husholdninger i Norge gjennom ett år.»
Men dette forutsetter at det blåser kuling hele tida i Nordsjøen. Dessuten tar det ikke høyde for driftsstans ved vedlikehold og energitap i kablene som skal føre strømmen til land.
Den ustabile vindkrafta krever omtrent like mye balansekraft som den skal levere
Regjeringen har planer om å bygge ut vindkraft til havs som i 2040 har en kapasitet på 30 GW; det tilsvarer altså 140 terrawattimer i året. En betydelig del av dette er lovt til EU av Støre i ett brev til von der Leyen.
Den ustabile vindkrafta krever omtrent like mye balansekraft som den skal levere. Denne balansekraften kommer fra den regulerbare vannkraften. Du kan ikke drive en virksomhet (også et hus) uten stabil og forutsigbar strømforsyning. Å få så store mengder uforutsigbar og uregulert energi inn på strømnettet, vil kreve en enorm investering i balansekraft og nettkapasitet på land, noe som vil bli belastet strømkundenes lommebok.
I tillegg har Regjeringen lovet inntil 23 milliarder i støtte til bunnfast havvind i sørlige del av Nordsjøen og minst 35 milliarder til flytende havvind utenfor Vestlandet.
Skiller ikke mellom effekt og energi
Så tilbake til Per Arne Kykjeeide og hans innlegg. Han tar utgangspunkt i et annet innlegg fra Norsk Kompetansesenter for Havvind der de skriver:
«Ifølge NVEs ferske rapport kan vi stå overfor et alvorlig effektunderskudd i årene som kommer. Allerede i 2024 har Norden et underskudd på 4 GW, noe som kan anslagsvis firedoble seg innen 2035. I Norge kan underskuddet bli så stort som 2,9 GW innen samme tid. Dette tilsvarer strøm til cirka 800 000 norske husholdninger i året. Vi trenger mer strøm, og utbyggingen må skje raskt.»
Kykjeeide ber så elevene om å svare på følgende spørsmål: “Med dagens vindforhold på Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II, hvor mye installert effekt må vi bygge der for å produsere 2,9 GW?” Det rette svaret er 41,4 GW. Som nevnt er det totale målet for installert effekt for norsk havvind innen 2040 på 30 GW.
Kykjeeide skriver:
«Når de sier at en effekt på 2,9 GW kan forsyne cirka 800 000 norske husholdninger i året, så ser de vel egentlig ikke forskjell på kW og kWh, – forskjell på effekt og energi? Er ikke dette egentlig helt meningsløst?”
Nasjonalt Kompetansesenter for Havvind AS og Regjeringen skiller ikke mellom energi og effekt. Effekt er en fysisk størrelse og definert som omsatt energi per tidsenhet. Effekt måles i watt. Energi måles i watt pr. tidsenhet (f. eks kilowatt pr. time). En panelovn på 1000 watt bruker i løpet av en time en KWh med strøm.
Fikk 10 millioner i fjor
Nasjonalt Senter for Havvind fikk i fjor 10 millioner over statsbudsjettet. Det er lokalisert i Kristiansand og eies 60 % av næringsklyngen GCE Node og 40% av Kristiansand kommune.
Styret ledes av Frank Emil Moen (Energi Innovation i Egersund) og blant styremedlemmene finner vi Åslaug Haga (Fornybar Norge) og Odd Ivar Skisland (tidligere ordfører i Kristiansand).
Det er noe som heter «hvite løgner» som man bruker når man ikke vil såre noens følelser. Så finnes det «grønne løgner» som ikke er fullt så uskyldige og koster skattebetalerne noen ekstra milliarder under dekke av å redde miljøet.
Les også:
Energiministeren åpner for mindre havvind enn planlagt: – Halleluja!