Giftige penger

Svar til generalsekretær i Strømmestiftelsen Øyvind Aadland.  Hans innlegg finner du her

Generalsekretær Øyvind Aadland gjør det klart i Fædrelandsvennen 29/6 at Strømmestiftelsen ikke vil følge anbefalingene fra Tax Justice Network og si nei takk til giftige penger. Det dreier seg om millionbeløp fra AKO Foundation som finansieres fra hedgefondet AKO Capital som er registrert med en rekke bankboksselskaper i skatteparadiset Caymanøyene; nærmere bestemt i Ugland House, «Skammens hus» som Obama kalte det. 

Det er trist at Strømmestiftelsen med åpne øyne kaster glans over de mest spekulative kreftene i finanskapitalen. Aadland anklager meg for å kalle AKO Capital for et «gribbefond». Men hedgefond er i sin natur spekulative. De skaper ingenting av verdi.  Det kan Aadland lese i enhver lærebok i økonomi og på nettsidene til Tax Justice Network eller Attac. Der vil han også kunne lese at nettopp framveksten av hedgefond og deres finansielle instrumenter (derivater) var en medvirkende årsak til finanskrisa i 2007 og 2008.

Da den islandske storbanken Kaupthing fikk problemer i 2008, gikk styrelederen Sigurdur Einarsson hardt ut mot blant annet AKO Capital. Han mente at flere hedgefond spekulerte ved å sette ut rykter i media om banken slik at de kunne profitere på bankens fallende aksjekurs. De islandske skattebetalerne måtte betale prisen.

Med de milliardene som er salta ned verdens skatteparadis, kunne fattigdommen vært utrydda på jorda. Alle som vil ha en rettferdig verden, bør kreve forbud av hedgefond og skatteparadiser.

De fleste hedgefond i verden er registrert på Caymanøyene.  Og det er stort sett legalt fordi vi lever i et økonomisk system der lovene tjener den ene prosent rike som eier like mye som resten av oss. Jeg minner om at Nicolai Tangen personlig har innkassert nær svimlende 4 milliarder kroner på AKO Capital siden 2005.

Aadland snakker med to tunger: Han skriver: «Jeg er ikke uenig med Andresen i at vi lever i en verden der den skjeve fordelingen er vår største utfordring, og at slike skatteparadiser ikke bidrar til en jevnere fordeling av ressursene.»

Strømmestiftelsen er ikke medlem av Tax Justice Network – og dermed står den ikke sammen mot skatteparadisene med blant annet en rekke fagorganisasjoner samt Redd Barna, Flyktninghjelpen, Kirkens Nødhjelp, KFUK – KFUM og Skatteetatens Landsforbund.

I likhet med Kristiansand kommune har Strømmestiftelsen sagt ja takk til en giftig kilde, slik den forurensa badeanstalten i Ibsens drama «En folkefiende» var et symbol på et samfunn bygd på løgn. Heldigvis er vi flere varslere denne gangen enn den ensomme doktor Stockmann.

Leserinnlegg i Fædrelandsvennen 7/7

Se også:

Strømmestiftelsen får penger fra skatteparadis

Spørsmål til Strømmestiftelsen

Dekkoperasjon av AKO Capital

Søndagsskolelærer Syse på veg til Paradiset

 

Skrevet av

Øyvind Andresen

Jeg er 72 år, pensjonert lektor og fagbokforfatter. Tekstene er oftest skrevet etter samtaler og konsultasjoner med min kloke livsledsager Ingjerd. Du kan gjerne skrive kommentarer, men en minste betingelse er at du skriver under fullt navn.

2 kommentarer til «Giftige penger»

Det er stengt for kommentarer.