Hvor grønn er batteriproduksjon?

foto: Barn i kobberproduksjon i Kongo. (Sky News). Artikkelen ble først publiser i Argument Agder.

Morrow Batteries nye batterifabrikk i Arendal vil forbruke mer enn dobbelt så mye strøm som Drammen by. Batteriene skal brukes i elbiler. Det er et omstridt spørsmål om hvor miljøvennlig produksjon og bruk av elbiler er. Produksjon av nye elbiler er uansett svært ressurskrevende – med høyt forbruk av rekke sjeldne jordartsmetaller som litium, kobber, kadmium og kobolt.  Fortsett å lese Hvor grønn er batteriproduksjon?

Jakten på kommunister

Kronikk i Fædrelandsvennen 2. januar 2021

Forfølgelsen av kommunister og deres familier i krig og fred har vært et av de store politiske overgrepene i moderne norsk historie. Det har ramma en rekke mennesker som ikke har gjort noe annet galt enn å utøve sine politiske rettigheter. Det har skjedd gjennom trakassering, svartelisting, overvåking og angiveri og under den tysk okkupasjon også med tortur og dødsstraff.

Alexander Wisting har nylig utgitt en nødvendig bok om dette temaet. Bokas tittel er «Forfulgt av staten. Den nådeløse jakten på norske kommunister». Boka handler om forfølgelsen av medlemmer og sympatisører av Norges Kommunistiske Parti i perioden fra 1933 til 1990 – tallet.

Boka begynner med politiets brutale og målrettede angrep på kommunister som hadde møtt opp på de første antinazistiske demonstrasjonene i Norge i 1933. Overvåkninga av norske kommunister blir mer grundig og systematisk under regjeringa til Johan Nygaardsvold fra 1935. Fortsett å lese Jakten på kommunister

Fædrelandsvennens første redaktør og hans sørgelige skjebne

Adolph Tiedemand: Politiserende bønder (1848) 

Jeg velger å se fenomener som den omdiskuterte facebook – gruppa Sørlandsnyhetene og andre alternative medier ut fra det jeg kjenner av mediehistorie. Sørlandsnyhetene er også blitt et eget tema for den nylig oppnevnte Ytringsfrihetskommisjonen.

Fra oppfinnelsen av trykkerikunsten har det oppstått en rekke forskjellige opposisjonelle medier, tidvis hardt undertrykt av sensur. I Norge oppstod det etter 1814 også en rekke blader, bøker og aviser som stod i opposisjon til det etablerte. Noen av disse var avgjørende for å demokratisere Norge. Flere av disse var hardtslående, spredde rykter og drev harselas med de styrende embetsmennene.  Noe står i alle fall fast: Øvrigheten har alltid prøvd å sensurere,  fortie, latterliggjøre og/eller straffe opposisjonelle stemmer. Det gjelder både før og etter dataalderen.

Her kan dere lese en kronikk jeg skreiv i Argument Agder om Fædrelandsvennen første redaktør:  Fortsett å lese Fædrelandsvennens første redaktør og hans sørgelige skjebne

Jakten på kommunister, ett av de verste overgrepene i norsk historie

Forfølgelsen av kommunister og deres familier i krig og fred har vært et av de store politiske overgrepene i moderne norsk historie. Det har ramma en rekke mennesker som ikke har gjort noe annet galt enn å utøve sine politiske rettigheter. Det har skjedd gjennom trakassering, svartelisting, overvåking og angiveri  – og under den tysk okkupasjon også med tortur og dødsstraff.

Alexander Wisting har i år utgitt en nødvendig bok om dette temaet. Bokas tittel er «Forfulgt av staten. Den nådeløse jakten på norske kommunister». Boka handler om forfølgelsen av medlemmer og sympatisører av Norges Kommunistiske Parti i perioden fra 1933 til 1990 – tallet.  Fortsett å lese Jakten på kommunister, ett av de verste overgrepene i norsk historie

Litt mer om aksjesalget i 2001 og kapitalismens iboende faenskap

Illustrasjon: Kommunene solgte unna sine gullegg i 2001

Litt mer om aksjesalget i 2001 der mange kommuner i Agder solgte unna store deler av sine aksjer i Agder Energi til Statkraft. Salget av aksjene har to aspekter, det demokratiske og det økonomiske:

Det demokratiske: Salget ble gjennomført på en grunnleggende udemokratisk måte. Dette er konklusjonen i rapporter som ble skrevet i etterhånd. Roger Normann, forsker ved Agderforskning, har tatt doktorgrad (2007) på aksjesalget i 2002. Han peker på at rådgiverne i konsulentselskapet Arthur Andersen tjente 10 millioner på kommunenes salg. Hadde aksjene ikke blitt solgt. hadde de tjent 2,5 millioner. Dette har i en hemmelig avtale, seinere kritisert av Kredittilsynet. (Nå Finanstilsynet).

Samtidig ble pengene fra salget i Kristiansand sluset inn i to stiftelser: Cultiva og Sørlandets kompetansefond. Begge er utenfor demokratisk kontroll, og midlene skulle heller vært disponert fritt av kommunen.

Det økonomiske: Å eie kraftaksjer er det mest langsiktige og solide du kan tenke deg. Du høster inn en grunnrente ut fra en evigvarende ressurs: nedbør. En kraftstasjon krever nesten ikke vedlikehold. Statkraft fikk kjøpt kraftaksjene på billigsalg. Det var en gavepakke. Statkraft har for lengst tjent inn kjøpesummen og sitter nå igjen med nesten halvparten av aksjene i Agder Energi.

Men la oss se hvordan det gikk med konsulentbyrået Arthur Andersen som  sammen med konkurrentene KPMGDeloitteErnst & Young og PwC var en av «The Big Five» («De fem store»), en gruppe med store, globale revisjonsselskaper som i dag kalles for «The Big Four» («De fire store»)

Arthur Andersen LLP var et av verdens største revisjonskonsern frem til 2002. Norsk-amerikaneren Arthur E. Andersen grunnla selskapet i USA i 1913, og bygde opp et framgangsrikt, internasjonalt nettverk.

Det var en stor finansskandalen i USA i 2001 som involverte energiselskapet Enron og revisjonsfirmaet Arthur Andersen. Saken ble regnet som den største korrupsjonssaken i amerikansk historie.  Revisjonsfirmaet gikk med i dragsuget etter denne kriminelle skandalen – og ble nedlagt i august 2002. Dette skjedde altså året etter aksjesalgene i Kristiansand og fem år før den globale finanskrisa.

Historiene omkring aksjesalget i 2001 kunne fylle mange sider i en marxistisk lærebok om kapitalismens iboende faenskap.

Kristiansand har tapt 400 000 kroner hver dag i 20 år på salget av Agder Energi-aksjer

Først publisert i nettmagasinet Argument Agder. Foto: Statkraft

I dag sliter mange kommuner i Agder økonomisk. Situasjonen hadde vært mye bedre om de ikke hadde solgt unna nær halvparten av aksjene i Agder Energi i 2001. Særlig har dette vært fatalt for Kristiansand som har tapt omtrent 400 000 hver dag i snart 20 år på salget. Dette er midler som de folkevalgte kunne brukt til velferd – og kultur. I stedet fikk vi Cultiva, utenfor folkevalgt kontroll.

Fortsett å lese Kristiansand har tapt 400 000 kroner hver dag i 20 år på salget av Agder Energi-aksjer

Skal Statkraft til Wall Street?

Tidligere publisert i Argument Agder foto: Statkraft.

Tidligere høyre-ordfører i Kristiansand Arvid Grundekjøn og Høyre vil delprivatisere og børsnotere Statkraft. Det vil føre til at noen av verdens rikeste mennesker kan stikke hendene i honningkrukka og tilrane seg våre felles ressurser. 

Grundekjøn går i en kronikk i Fædrelandsvennen 12/11 inn for å få Statkraft på børs. Statkraft er et helstatlig energiselskap med hovedvekt på vannkraft. Selskapet er Norges største og Nordens tredje største kraftprodusent, og den største produsenten av fornybar energi i Europa. Statkraft eier 335 kraftverk og produserer omtrent halvparten av norsk vannkraft. Fortsett å lese Skal Statkraft til Wall Street?

First House og pakten med Djevelen

Illustrasjon: T. Vestaas

Vi ser tettere og tettere bånd mellom politikere og lobbyister. Personer går direkte fra betrodde stillinger i topp-politikken til lobbyselskaper, og da i særdeleshet First House.  First House ble etablert for ti år siden, med den profilerte arbeiderparti – politikeren Bjarne Håkon Hanssen i spissen. Nettavisen e24 meldte i mai at 2019 var det beste året noensinne for First House, med en omsetningsøkning på over 70 % fra året før.

First House selger seg til de som betaler best.  Faust solgte som kjent sjela si til Djevelen. Historien nedenfor om Hans-Christian Vadseth fra First House og hans kunde, Jostein Eikeland, er et eksempel på en slik faustisk pakt.

I 2016 var Vadseth betalt rådgiver for Eikeland, grunnleggeren av energiselskapet Alevo. Investorer i Alevo var blant annet narkobaronen Gjermund Cappelen, den svenske pornokongen Berth Milton, det ulovlige pyramideselskapet Unaico og den russiske oligarken Dimitrij Rybolovlev med bakgrunn fra russisk mafia. Fortsett å lese First House og pakten med Djevelen

Vakre Vega på ville veier?

Foto viser utsyn fra hovedøya Vega mot fjelløya Søla. Her forbereder Mowi å plassere laksemerder. Reportasjen er tidligere publisert på nettmagasinet Argument Agder

Øyvind Andresen og Ingjerd Skagestad, medarbeidere i Argument Agder, besøkte i høst Vega på Helgelandskysten. Vega består av 6500 øyer, holmer og skjær og har fra 2004 stått på UNESCOs verdensarvliste. Nå forbereder verdens største oppdrettsselskap Mowi å legge laksemerder i det mest spektakulære området, midt i verdensarven. Planene splitter lokalsamfunnet.    Fortsett å lese Vakre Vega på ville veier?

«Stanken fra rådhuset i Søgne» og andre eventyr fra redaktørene i Fædrelandsvennen

Først publisert på Argument Agder. Tegning: Argument Agder

Fædrelandsvennen dreiv kampanjejournalistikk for å få motvillige Søgnefolk til å godta storkommunen. Og til nyttår kan redaktørene Udjus og Ljøstad skåle og markere ettårs-jubileum for at «den sterke stanken fra rådhuset i Søgne» er borte, og at freden har senket seg over bygda slik at det enfoldige bygdefolket uforstyrret kan «nyte godlukta fra potetåkrene».  Fortsett å lese «Stanken fra rådhuset i Søgne» og andre eventyr fra redaktørene i Fædrelandsvennen